Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS utvrdila izmjene i dopune budžeta za 2015. godinu

vlada-ks

Na današnjem nastavku devete sjednice Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je izmjene i dopune budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu u iznosu od 689.200.000 KM.

Vlada je tako u roku od 90 dana, koji je pred nju postavila Skupština Kantona Sarajevo, krenula u rebalans budžeta, a koji je u sadašnjoj formi donijela Skupština KS 31. marta ove godine.

– U planiranju sredstava namjenjenih za plaće budžetskih korisnika vodili smo se iznosom izvršavanja plaća u 2014. godini. U Nacrtu rebalansa budžeta smo se opredijelili za održavanje fiskalne discipline jer smatramo da bi svako neosnovano povećanje planiranih prihoda i u skladu s tim planiranje rashoda u 2015. godini, u konačnici rezultiralo povećavanjem akumuliranog deficita. Ministarstvo finansija je ozbiljno prihvatilo zadatak o smanjenju akumuliranog deficita i ta namjera je iskazana i u ovom dokumentu – objasnio je ministar finansija u Vladi KS Jasmin Halebić.

Halebić je istakao da se uvrđenim izmjenama ovog budžeta osiguravaju nedostajuća sredstva u MUP-u Kantona Sarajevo za 140 kadeta koji nakon okončane obuke počinju raditi u sastavu policijskih jedinica.

Također, za isplatu dijela izvršavanja sudskih presuda iz radnog odnosa prema utvrđenom Nacrtu planirana su tri miliona KM, a planirana su i nedostajuća sredstva na poziciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade u iznosu od 3,8 miliona KM, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću KS.

Pored ovih najznačajnijih, uz intervencije i na ostalim budžetskim pozicijama, novi budžet KS bi prema ovom nacrtu bio povećan za 13.3 miliona KM.

Vlada će ovaj Nacrt već sutra uputiti u skupštinsku proceduru kako bi se mogao pred zastupnicima naći na sjednici Skupštine zakazanoj za 17. juni. Skupština će se izjasniti o dužini javne rasprave, a premijer Kantona Elmedin Konaković i Vlada očekuju konstruktivne reakcije na ovaj dokument.

– Zadovoljni smo što smo prvi u državi uspjeli odgovoriti zadatku i potrebi izmjena budžeta u skladu sa nužnim potrebama, realnim okolnostima i našim politikama. Otvoreni smo za sve konstruktivne prijedloge poboljšanja ovog budžeta, uz uvažavanje realnog stanja. Želimo da zajedno dođemo do optimalnog budžeta za 2015. godinu -naglasio je premijer Konaković.