Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Nemamo vremena"

Vlada RS-a će Kinezima dati 100 miliona eura za izgradnju 15 km magistrale

izgradnja puta foča šćepan polje
FOTO: N1/Screenshot

On je poručio građanima Republike Srpske da će ovaj putni pravac biti realizovan “u što skorije vrijeme”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas sa predstavnicima Kineske korporacije za puteve i mostove CRBC Memorandum o izgradnji dijela magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, vrijedan oko 100 miliona eura.

Planirana je izgradnja oko 15 kilometara magistralnog puta.

– Kao što znate ta dionica je oko dvadesetak kilometara, ali je već urađena početna faza od prvih pet kilometara tako da je ostalo još 14-15 kilometara koje treba raditi – naveo je Višković nakon potpisivanja memoranduma, kojem je prisustvovala ministarka finansija Zora Vidović.

On je naveo da je vrijednost potpisanog memoranduma oko 100 miliona eura, ali da će u to biti ugrađeni i drugi radovi koji se neće odnositi na dionicu puta Foča-Šćepan Polje, već na određena klizišta ili proširenja u neposrednoj blizini na magistralnim putevima Republike Srpske.

Višković je rekao da su Vlada Republike Srpske i preduzeće “Putevi Srpske” skoro dvije godina pregovarali sa Svjetskom bankom o obezbjeđivanju sredstava za ovaj putni pravac, ali da su ti pregovori bili neuspješni.

Višković kaže “nemamo vremena”

– Mi više nemamo vremena. Želimo da građanima tog dijela Republike Srpske omogućimo pristojan putni pravac. Ovo što danas imamo ne može se nazvati ni magistralnim putem – naveo je Višković.

On je istakao da je sa kineskim partnerima dogovoreno da će Ministarstvo finansija Srpske i CRBC zajedno voditi pregovore sa kineskom Eksim bankom koja će obezbijediti navedena finansijska sredstva.

– Da što je prije moguće dođemo u poziciju odobrenja finansijskih sredstava za izgradnju ovog puta. Predvidjeli smo da, dok čekamo odobrenje finsnijskih sredstava od Eksim banke, prilagodimo izrađeni projekat za taj putni pravac, koji je star nekoliko godina. Sada nije više ista dužina puta, nije ista trasa – rekao je Višković.

Dodao je da je projekat, koji je bio izrađen, predviđao sasvim novu trasu.

– Mi ćemo sada da se vratimo na postojeću gdje se sada nalazi putni pravac, da to modernizujemo, uradimo po standardima za magistralne puteve -precizirao je Višković.

On je poručio građanima Republike Srpske da će ovaj putni pravac biti realizovan “u što skorije vrijeme.”