Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS-a pozvala građane da ostanu mirni, osude Zvizdića i Ivanića

aa_picture_20150711_5827900_web

Vlada Republike Srpske (RS) pozvala je danas građane tog bh. entiteta da ostanu mirni i da se suzdrže od bilo kakvih radnji kojima bi se mogli ugroziti mir i bezbjednost na prostoru RS.

Entitetska vlade je održala hitnu telefonsku sjednice na kojoj je, kako je saopćeno, oštro osuđen “brutalni napad“ na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

-Vlada Republike Srpske smatra da je ovim napadom učinjena neizmjerljiva šteta odnosima Republike Srbije i BiH i nastojanjima Republike Srbije da doprinese izgradnji tolerancije i međusobnog povjerenja u BiH i cijeloj regiji -jedan je od usvojenih zaključaka.

vlada-rs11111

Od nadležnih institucija na nivou BiH Vlade RS-a zahtijeva da “najhitnije preduzmu sve neophodne radnje na utvrđivanju bezbjednosnih propusta, kao i hitne akcije na otklanjanju političke štete koja je ovim djelom pričinjena“.

Vlada RS-a zahtijeva od svih nadležnih institucija na svim nivoima da preduzmu sve neophodne radnje na identifikaciji i procesuiranju odgovornih za napad na predsjednika Vlade Republike Srbije.

Ivanić: Vrlo teška i ružna poruka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je za Fenu da je napad na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice čin koji zaslužuje potpunu osudu.

-Ali to je i neki logičan završetak svega što se posljednjih mjeseci događalo oko Srebrenice, neviđene politizacije, davno bježanje od događaja koji bi trebao biti pokazivanje poštovanja žrtvama, te političke bitke. Mislim da je Vučić danas napadnut samo zato što je Srbin. Čak i kada je pokazao spremnost da dođe, nije bio dobrodošao – rekao je Ivanić.

Bokova uručila Ivaniću certifikat o uvrštenju Zmijanjskog vez

To je, kaže, vrlo teška i ružna poruka.

-Mislim da se posebno bošnjački političari trebaju zapitati zašto niko od njih nije imao hrabrosti da puno jasnije i s puno pozitivnog aspekta podrži Vučićev dolazak u Potočare. Stvaranjem političkog ambijenta to što se dogodilo u Potočarima se moglo spriječiti – rekao je Ivanić.

On je naglasio i da sve što se desilo upućuje na to koliko će nam trebati vremena da sve podjele, koje su se desile posljednjih sedmica, zaborave, i da se, kako kaže, vratimo nekakvom normalnom vremenu.

-Trebat će puno, puno vremena i puno više odlučnosti i hrabrosti ključnih političkih ličnosti da na sebe preuzmu teret rada i kompromisa. Ulazak u sukobe, ovu zemlju će samo vratiti unazad. I sve ovo što se desilo, nadam se da će konačno biti shvaćeno na svim stranama kao jasno upozorenje da se sa temama prošlosti ne treba igrati, kao što se igralo posljednjih sedmica – ukazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Zvizdić: Niti se trabalo, niti smjelo dogoditi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić osudio je današnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, navodeći da se napad nije trebao, a niti smio dogoditi.

-Mezarje u Potočarima je mjesto gdje žrtve genocida trebaju naći svoj smiraj i zbog toga mora ostati mjesto digniteta i trajnog sjećanja, a ne bilo kakvog sukobljavanja – poručio je Zvizdić.

denis zvizdić

Naglašava da današnji incident još jednom pokazuje neophodnost veće i operativnije saradnje policijskih i sigurnosnih agencija u BiH i regionu jer ovakva dešavanja moraju biti pravovremeno sigurnosno procijenjena i prevenirana.

-Očekujem brzu analizu i informaciju nadležnih institucija i pozivam, u ovim teškim trenucima neizmjerne boli zbog ubijenih u Srebrenici, na razumijevanje, mir, dobrosusjedstvo i toleranciju – naveo je Zvizdić u saopćenju povodom napada na premijera Vučića.