Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS-a protiv Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH

vlada rs

Vlada Republike Srpske odbacila je danas kao sporan Prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini.

-Uzimajući u obzir da su sva tijela i agencije iz oblasti unutrašnjih poslova i sistema bezbjednosti u BiH uspostavljeni na osnovu zakona, Vlada pokušaj uspostavljanja Koordinacionog tijela posredstvom odluke Vijeća ministara, kao podzakonskog akta, ocjenjuje kao pravni i politički presedan, saopćeno je nakon posebne sjednice entitetske vlade.

Smatraju da bi uspostavljanje Koordinacionog tijela, „kao svojevrsnog instrumenta koordinacije u formulisanju i sprovođenju politike u oblasti borbe protiv terorizma, te posebno predviđena rješenja, kojima su definisane nadležnosti Koordinacionog tijela da usmjerava i usklađuje rad organa i agencija u bezbjednosnom sektoru na teritoriji BiH, doveli do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom“.

– Vlada konstatuje da Koordinaciono tijelo nije koncipirano kao savjetodavno tijelo, već kao tijelo kojem se, primarno posredstvom Operativne grupe u njegovom sastavu, daju nadležnosti da sprovodi operativne mjere i radnje, te ovakva rješenja ocjenjuje kao neustavna i nezakonita – stoji u saopćenju.

Također, „smatra neustavnim i nezakonitim rješenja kojim je predviđena nadležnost Koordinacionog tijela da, između ostalog, predlaže promjene u pravnom i institucionalnom okviru u bezbjednosnoj oblasti u BiH“.

Za Vladu RS-a su neprihvatljiva i rješenja kojima se „predviđa politička funkcija Koordinacionog tijela da, između ostalog, predlaže mjere na stvaranju političkih, društvenih i ekonomskih okolnosti koje uklanjaju preduslove nastanka i širenja terorizma u svim elementima njegove pojavnosti, te smatra da se na ovakav način Koordinacionom tijelu nastoje prenijeti ovlaštenja kojima, u skladu s relevantnim zakonima, raspolažu organi zakonodavne i izvršne vlasti u BiH“.

Konstatuje da se u pojedinim članovima Prijedloga odluke upotrebljavaju pojmovno nejasne i neosnovane sintagme poput „nacionalna sigurnost“ i „nacionalni interesi“, te ih kao takve odbacuje.

Vlada smatra neustavnim i nezakonitim i jačanje nadležnosti Tužilaštva BiH, kako je predviđeno članom Prijedloga odluke, u kojem je utvrđeno da će Operativnom grupom u strukturi Radnog tijela rukovoditi šef Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH.

Kao neustavna, nezakonita i neprihvatljiva rješenja ocjenjuje članove Prijedloga odluke kojima se Tužilaštvo BiH, između ostalog, pozicionira kao organ iznad članova Koordinacionog tijela, među kojima je, u skladu s Prijedlogom sporne odluke, i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Vlada smatra neustavnim, nezakonitim i neprihvatljivim rješenja kojima je predviđeno da Koordinaciono tijelo koristi pečat i memorandum Ministarstva bezbjednosti BiH, čime se to ministarstvo, uzimajući u obzir da je kao jedan od članova Koordinacionog tijela predviđen i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, pozicionira kao tijelo iznad Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Rješenja iz Prijedloga odluke, kojima je predviđeno finansiranje Koordinacionog tijela iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, kao i dodatnim donacijama, su za Vladu RS-a „nezakonita, neracionalna i neprihvatljiva, te ih kao takve odbacuje“.

Vlada RS-a zahtijeva od ministara u Vijeću ministara iz RS-a da ne podrže pomenute odluke, da insistiraju na sprovođenju i unaprijeđenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu, te da se uzdrže od aktivnosti koje bi, kako se navodi u saopćenju, vodile ka reorganizaciji sistema bezbjednosti u BiH i entitetima suprotno Ustavu i zakonima BiH, ustavima i zakonima entiteta i Statutu i zakonima Distrikta Brčko BiH.

Podržano je koordinisano institucionalno djelovanje u cilju jačanja borbe protiv terorizma i svih drugih bezbjednosnih izazova po BiH koje se realizuje isključivo u skladu s ustavnim nadležnostima institucija BiH i entiteta, te izražava zabrinutost zbog zastoja u radu Grupe za borbu protiv terorizma (Task Force).