BiH

4.287.88 KM

Vlada RS od Viškovićevog prijatelja kupila “nepotrebnu” poljsku bolnicu

16/04/2020

Gore od svega što je izrekao je priznanje premijera RS da za poljsku bolnicu potrošeno više od četiri miliona maraka iz ispražnjenog entitetskog budžeta za nešto što sada uopšte nije potrebno

Vlada RS nije platila poljsku bolnicu 3,6 miliona maraka, kako je zvanično saopšteno, već 4.287.880 konvertibilnih maraka, što je objavljeno i u Službenom glasniku RS 9. aprila 2020. godine, piše Žurnal.info.

Žurnal je 6. aprila postavio pitanje premijeru RS Radovanu Viškoviću o tome koliko je plaćena poljska bolnica dopremljena iz Njemačke, ali odgovor nikada nije stigao. Nakon objave u Službenom glasniku RS jasno je da je za tu bolnicu izdvojeno 687.880 KM više nego što su entitetski zvaničnici saopštili.

„Sve je javno, sve je trasparentno, ništa ne krijemo“, izjavio je Višković 9. aprila u emisiji prnjavorske K3 televizije i očito izrekao neistinu.

Jedan od dokaza je i cijena po kojoj je plaćena poljska bolnica, za šta sada postoji potvrda crno na bijelo. Osim toga, kada je poljska bolnica dopremljena avionom iz Njemačke, prema izjavama entitetskih zvaničnika stekao se utisak da je stigla i kompletna oprema – 500 bolničkih kreveta, prateća oprema, prijemno i kancelarijsko odjeljenje, apoteka, laboratorija, intenzivna njega, oprema za medicinske sestre, kuhinja, tuševi, WC kabine, generator, te set za distribuciju vode. Višković je, međutim, otkrio da to nije baš tako.

„Dio toga je stigao, ostatak će narednih dana stići, kad to bude došlo, to će biti postavljeno na potezu Mahovljana, blizu policije u Zalužanima i to će i naši građani moći da vide“, kazao je on.

Da stvar bude gora, premijer RS je priznao da poljska bolnica, za koju je potrošeno više od četiri miliona maraka iz ispražnjenog entitetskog budžeta, za sada uopšte nije potrebna.

„U ovom momentu nama taj objekat nije potreban“, lakonski je konstatovao Višković.

Ako taj objekat nije potreban, zašto će poljska bolnica biti postavljena u Zalužanima? Zašto nepotrebno izdvajati nova sredstva i angažovati ljudstvo za nešto za čim trenutno ne postoji potreba?

To što zdravstvo RS kuburi sa nedostatkom osnovne medicinske opreme u vrijeme epidemije korona virusa, kao i činjenica da je RS pozajmila deset hiljada testova od Federacije BiH, te da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio novu pomoć RS, Viškovića ne uznemirava. Njemu, čini se, nije bitno čime sada raspolaže RS, već je bitno da je RS nabavila poljsku bolnicu, za koju niko ne zna koliko je stara, šta sve sadrži i da li bi zaista mogla adekvatno da posluži svrsi.

Za Viškovića je jako važno da je nabavljen objekat, koji će, kako je naglasio, narednih godina služiti RS za sve moguće nepogode – zemljotrese, poplave… od Novog Grada do Trebinja. Nadati se da Višković nije vidovit i da se njegove apokaliptične najave zemljotresa i polava narednih godina neće desiti.

Višković nije propustio priliku ni da istakne svoje zasluge za nabavku sporne bolnice, valjda da bi na trenutak parirao Miloradu Dodiku, koji je od početka krize izazvane korona virusom preuzeo sve funkcije u RS – pa saopštava ono što bi trebalo da kažu predsjednica RS, premijer, ministri, ljekari…

Višković se pohvalio da je nabavku poljske bolnice završio jednim telefonskim razgovorom. Potvrdio je da se mobilna bolnica nalazila u Njemačkoj i da je već bila spremna njena isporuka za Vijetnam.

„U razgovoru sa jednim dobrim prijateljem, tražio sam od njega neku drugu uslugu, a on je rekao – eto imam i to (poljsku bolnicu) i onda smo jednim telefonskim razgovorom to riješili. Možeš li ti to zaustaviti i vratiti. Mogu, i tako se odigralo“, ispričao je Višković.

Očigledno da je odluka o nabavci tog objekta donesena ad hoc, bez potrebne analize i opravdanosti same investicije. Viškovićev prijatelj, preko koga je nabavljena bolnica je Slaven Ristić, a otkrilo se da se ne radi ni o kakvoj njemačkoj bolnici, već, sasvim sigurno, vojnom objektu, koji je već bio u vlasništvu Tehničko remontnog zavoda Bratunac (TRB), koji se bavi namjenskom industrijom.

„Kada se ovaj virus pojavio Vlada RS je dobila od nas dopis da raspolažemo tom bolnicom, da raspolažemo nekim određenim kapacitetima i mi smo je preusmjerili direktno za RS”, istakao je Ristić, koji je većinski vlasnik TRZB.

Transparentni Višković nije odgovorio na ranija pitanja Žurnalu o tome od koga je Vlada RS nabavila bolnicu.

Komentari

Autor: Ljiljana Kovačević (Žurnal)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.