"Cesna 525"

Vlada RS prodaje avion, početna cijena 1,8 miliona KM

NovaCesna525
Avion Cesna 525

Ukoliko se ne proda na prvoj, biće zakazana druga licitacija, a ako se ni na toj ne nađe kupac, avion će biti prodat neposrednom pogodbom

Vlada Republike Srpske odlučila je da proda avion “Cesna 525”, godinu i po dana nakon što je kupila novi od 19 miliona maraka, saznaje CAPITAL.

Riječ je o jednom od dva aviona u vlasništvu RS koji je od marta prošle do marta ove godine imao 40 letova prema brojnim evropskim destinacijama.

Nakon što je CAPITAL ukazao na korištenje aviona u tekstu „Stotinu letova u pandemiji – Privatno u Prag, Solun, Beč, Krf, Lugano…“, avion „Cesna 525“ je prizemljen i od tada je imao samo jedan let, a sada je ponuđen i na prodaju.

Plan je da se letjelica proda na licitaciji za najmanje 1,86 miliona maraka. Ukoliko se ne proda na prvoj, biće zakazana druga licitacija, a ako se ni na toj ne nađe kupac, avion će biti prodat neposrednom pogodbom.

Prva ponuda ne može biti niža od najniže početne cijene, a svaka naredna mora biti za najmanje pet odsto viša od prethodne.

„Avion se prodaje u viđenom stanju, po principu viđeno-kupljeno bez mogućnosti naknadnih prigovora“, stoji u uslovima prodaje.

Pravo učešća imaju svi koji uplate kauciju od 50.000 maraka, a licitacija će se održati 19. maja na Aerodromu Banja Luka.

Podsjećamo, predsjednik Vlade RS Radovan Višković je još u septembru 2019. godine najavio kako će „Cesna“ biti prodata jer je nabavljena nova vrijedna blizu 19 miliona KM.

Međutim, s obzirom na broj letova u vrijeme pandemije, očigledno je da Vladi nije bio dovoljan jedan avion kako bi se zadovoljile potrebe onih koji imaju pravo da lete o trošku RS.

Vlada je ranije prodala još jedan avion, a koji je „završio“ u rukama sina direktora Vazduhoplovnog servisa RS Sretena Ilića koji je kupio „Cesnu 500“, koja je od novembra 2020. do marta ove godine imala 20 letova, od toga najviše za Beograd.

Taj avion je nekada bio u vlasništvu RS. Kupilo ga je preduzeću „TRB“ iz Bratunca koje ga je zatim prodalo firmi „Aeroput“ registrovanoj na Gojka Ilića, sina direktora Vazduhoplovnog servisa RS.