Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS: Stečaj kao lijek za oživljavanje privrede

vlada-rs111

Ekonomskom politikom Vlade Republike Srpske (RS) za ovu godinu utvrđene su mjere s ciljem poboljšanja “iscrpljene” privrede, a zbog sve većeg broja privrednih subjekata koji su nelikvidni, kao jedna od mjera jeste i donošenje novog zakona o stečaju.

Iz Vlade RS-a navode da se novim zakonskim rješenjima o postupku stečaja žele stvoriti uslovi kojim bi stečaj predstavljao „lijek“ za oživljavanje poslovnih subjekata koji imaju strukturne probleme koje ne mogu sami da riješe, a imaju radni ili bilo koji drugi kapacitet koji ih može pokrenuti.

Prijedlogom zakona o stečaju, koji je danas utvrdila entietska vlada, uređuju se postupak restrukturiranja i stečajni postupak, pravne posljedice otvaranja i sprovođenja postupka restrukturiranja i stečajnog postupka, reorganizacija stečajnog dužnika nesposobnog za plaćanje na osnovu stečajnog plana i međunarodni stečaj.

Entitetska vlada prihvatila je danas i Informaciju o provođenju aktivnosti na pripremi Projekta vjetroelektrane Hrgud, koji će se finansirati kreditnim sredstvima njemačke razvojne banke KfW, u iznosu od 60.000.000 eura.

Zaduženo je entitetsko Ministarstvo finansija da putem Ministarstva finasija i trezora BiH pokrene proceduru vanjskog zaduživanja, s ciljem realizacije projekta vjetroelektrane Hrgud.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS i Mješoviti Holding „Elektroprivreda“ RS, kao dužnik po kreditu, imaju obavezu da u saradnji s Ministarstvom finansija nastave aktivnosti na pripremi ovog projekta.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je ovlastila ministra finansija RS-a da donese rješenje kojim se Rukometnom klubu „Borac M:TEL“ iz Banje Luke odobrava privremena odgoda naplate poreskih obaveza bez obezbjeđenja poreskog duga, na period do kraja 2016. godine.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana RS za korištenje obnovljivih izvora energije.