Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS za 10 godina u Teslić uložila preko 48 miliona KM

teslic

Vlada Republike Srpske u proteklih deset godina uložila je u opštinu Teslić više od 48 miliona KM po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta RS, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ RS u ovu opštinu plasirano je još 36,5 miliona KM, dok je planirana investicija u okviru projekta “Vodovod i kanalizacija” oko 17 miliona KM.

U Vladi RS navode da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komonente Razvojnog programa Republike opštini Teslić odobren oko 4,1 milion KM, a najvažniji projekti u okviru ove komponente su izgradnja sportske dvorane, sala za fizičko vaspitanje u osnovnim školama “Ivo Andrić” i “Stevan Dušanić”, te adaptacija školske zgrade Osnovne škole “Ivo Andrić”.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području opštine Teslić, Vlada RS uložila je oko 4,5 miliona KM.

Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno su zbrinute 363 porodice, od čega je 60 porodica zbrinuto izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobile su 303 porodice.

“U projekte zapošljavanja, za period 2007-2017, utrošeno je oko 1,3 miliona KM, a zaposleno je oko 400 lica. Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida od 2006. do 2017. zaposleno je 14 invalida, što je Fond finansirao sa oko 35.000 KM. U periodu 2006-2016. godina za izbjegla i raseljena lica i projekte održivog povratka ukupno je izdvojeno više od 4,3 miliona KM”, navode u Vladi RS.

Kada je riječ o zapošljavanju, Vlada RS je za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla utrošila oko 1,5 miliona KM, a zbrinuto je oko 1.200 radnika iz dva preduzeća.

Kao pomoć nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kroz Fond solidarnosti poplavljenom stanovništvu i poljoprivrednicima, te budžetu opštine Teslić upućena je pomoć u iznosu od oko 150.000 KM.

Vlada RS je u opštini Teslić uložila značajna sredstva i u oblast poljoprivrede.

“Od 2007. godine do danas Vlada Srpske je kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, uložila oko 15,2 miliona KM. Nije izostala ni podrška privredi, a od 2006. godine u te svrhe izdvojeno je oko 7,5 miliona KM, prije svega, za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima iz Teslića”, kažu u Vladi RS.

Prema podacima Vlade, u periodu od 2006. do 2017. godine u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje školskih objekata u Tesliću iz budžeta Republike izdvojeno je oko 360.000 KM, dok je kroz projekte uvođenja informacionih sistema u institucije osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i za nabavku računara, izdvojeno oko 725.000 KM.

Kada je riječ o investicijama u energetici, od 2013. godine kroz dodijeljene koncesije u rad je pušteno pet malih hidrocentrala na rijekama Žiraja, Žeželja, Velika Jasenica i Studena, a vrijednost ovih pet investicija je oko 4,2 miliona KM.

Vlada u opštini Teslić kontinuirano ulaže i u rekonstrukciju zdravstvenih ustanova i adaptaciju ambulanti porodične medicine, te nabavku medicinske opreme, a u tu svrhu od 2006. godine uloženo je oko 464.000 KM.

Prema podacima iz Vlade, za realizaciju programa rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva na području opštine Teslić izdvojena su oko 7,2 miliona KM.

Kroz projekte iz resora porodice, omladine i sporta, Vlada RS je za podršku i pomoć omladinskim i sportskim organizacijama u ovoj lokalnoj zajednici uložila oko 900.000 KM.