Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poznata je i namjena

Vlada SR Njemačke donirala 410.000 eura za Oružane snage BiH

vojska bih osbih
FOTO: Fena

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, u prisustvu zamjenika ministra odbrane za politiku i planove Slavena Galića, potpisao je danas s vojnim atašeom Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnikom Franzom Josefom Nolteom tehnički aranžman između Ministarstva odbrane BiH i Savezne Republike Njemačke o donaciji sredstava Centru za obuku za operacije podrške miru i deminerskom bataljonu, u ukupnoj vrijednosti od 410.000 eura.

Sredstva iz Tehničkog aranžmana između MO BiH i SR Njemačke o donaciji sredstava i Aneksa Tehničkog aranžmana namijenjena su za podršku popravke sistema grijanja i hlađenja te za nabavku informatičke opreme za Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u iznosu od 350.000 eura i podršku deminerskom bataljonu u vrijednosti od 60.000 eura. 

Riječ je o još jednoj ovogodišnjoj finansijskoj pomoći koja se realizira u okviru paketa pomoći, koju Vlada SR Njemačke donira Oružanim snagama BiH.

Ministar odbrane Helez je ovom prilikom rekao da je Savezna Republika Njemačka, kao zemlja članica NATO-a i EU, važan spoljnopolitički partner Bosni i Hercegovini, te respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama. Iskazao je zadovoljstvo na pokrenutoj inicijativi Njemačke da se kroz realizaciju projekata pristupi uređenju infrastrukture i objekata na kojima borave pripadnici OS BiH, te se zahvalio na dosadašnjim značajnim donacijama, kao i podršci u školovanju i obuci naših kadrova u Saveznoj Republici Njemačkoj. 

Vojni ataše u BiH pukovnik Nolte rekao je da se u ovoj godini znatno povećao broj infrastrukturnih projekata za Oružane snage BiH, te najavio da će se i u narednoj godini raditi na realizaciji infrastrukturnih projekata na svim lokacijama Oružanih snaga BiH, vodeći se isključivo zahtjevima Ministarstva odbrane BiH. Također je istakao da bi potpisivanjem još jednog ugovora do kraja godine, ukupna vrijednost donacija SR Njemačke Ministarstvu odbrane BiH iznosila oko 6,5 miliona eura.

Sagovornici su na kraju potvrdili spremnost za daljnje unapređenje saradnje, te izrazili uvjerenje da će se u narednoj godini potpisati plan bilateralno-odbrambene saradnje.  

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba, šef Kabineta zamjenika ministra odbrane za upravljanje resursima Aleksandar Nikolić i stručna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju Elma Subašić, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.