Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK i UNDP BiH o nastavku projekta energetske efikasnosti

bego-gutic1111

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona susrela se danas sa delegacijom Fonda za zaštitu okoliša, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) u cilju implementacije budućih projekata energetske efikasnosti.

U vezi toga određeno je da Tuzlanski kanton zastupa Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i ministar Hasan Fehratović.

Također, dogovoreno je da se u tri radne grupe kantonalne platforme sa područja Tuzlanskog kantona imenuju po jedan član.

Riječ je o Radnoj grupi za razvoj predložaka kantonalnih programa i akcionih planova energetske efikasnosti, Radnoj grupi za uspostavljanje energijskog menadžmenta – sistem upravljanja energijskom efikasnošću unutar kantona i Radnoj grupi za budžetsko planiranje za projekte energijske efikasnosti.

Dogovoreno je da se napravi jedinstven registar javnih ustanova i javnih zdravstvenih ustanova koje bi mogle biti subjekti na kojima će se implementirati projekti energijske efikasnosti.

Na sastanku je istaknuto da je Tuzlanski kanton, u poređenju sa drugim kantonima, najdalje odmakao u saradnji sa UNDP-om po ovom pitanju.

Premijer i članovi delegacije Vlade Tuzlanskog kantona su na osnovu informacija koje pristižu od općinskih i gradskih predstavnika, direktoru Fonda Safetu Harbinji izrazili primjedbu za neravnopravnu raspodjelu sredstava Fonda.

Prije svega zamjerka se odnosi na činjenicu da se prilikom raspodjele sredstava ne vodi dovoljno računa o broju stanovnika na području kantona, broju industrijskih objekata koji su zagađivači okoline te proizvodnje i potrošnje energije na području kantona, a po osnovu čega je Tuzlanski kanton zapostavljen.

Delegaciju Vlade osim premijera Bege Gutića činili su ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović, ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar zdravstva Elvis Bektić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Izet Jagodić.

Sastanku je osim direktora Jagodića prisustvovala i predstavnica Fonda Jasmina Kafedžić, te predstavnici UNDP-a i GIZ-a Sanjin Avdić i Esad Smajlović, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.