Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK izdvojila sredstva za uvezivanje radnog staža 23 radnika

vlada-tk4567

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na Program za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla, izjavila je na današnjoj pres-konferenciji Danijela Simić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a.

Predmet programa je socijalno zbrinjavanje radnika koji su ispunili uvjete za penziju, a sredstva za ovaj program predviđena su u iznosu 469. 435 KM, istakla je ona.

Navodi da će ovim programom biti uplaćeni dospjeli, a neuplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje radi povezivanja staža radnika u preduzećima, koja u strukturi kapitala imaju učešće državnog kapitala 51 posto ili više i u kojima Vlada TK-a vrši prava i obaveze upravljanja državnim kapitalom.

Ukupan broj radnika, kojima će se uvezati radni staž je 23, i to su: Tvornica transportnih uređaja (TTU) d.d. Tuzla 6 radnika, Bosnia Valves d.o.o. 6 radnika, Union invest-Elektromontaža u stečaju 6 radnika, Elektromontaža d.o.o Tuzla 2, te po jedan radnik iz Livnice čelika Tuzla, Rudnika nemetala Kladanj, Polet Tuzla.

Program će se realizovati putem Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK-a, dodala je ona.

Vlada TK-a je dala saglasnost na Odluku o odobravanju sredstava Općini Živinice za projekte iz oblasti zaštite okolice, kao i na Odluku o odobravanju sredstava Općini Sapna na ime finansiranja projekta “Nabavka motornog vozila nosivosti do 2t za prikupljanje i odvoz otpada”.

Za Općinu Živinice odobreno je osam projekata iz oblasti čišćenja korita rijeka, uređenja javnih površina i izrade kanalizacionih kolektora u ukupnom iznosu od 229.000 KM, dok su Općini Sapna odobrena sredstva u iznosu 27.000 KM za kupovinu teretnog motornog vozila za prikupljanje i odvoz ambalažnog otpada izjavio je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a- Hasan Fehratović.