Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi punktovi za vakcinaciju

Vlada TK: Nekorektno stavljanje vakcinisanih građana u nepovoljan položaj zbog nevakcinisanih

vlada tk 111 (1)

Prema riječima predstavnika Zavoda za javno zdravstvo TK, trenutno je građanima na raspolaganju je 15.438 doza više vrsta vakcina ali i pored toga nije moguće ispoštovati želje pojedinaca za vrstu vakcine

Brzo širenje virusa SARS-CoV-2 nastavlja se na području Tuzlanskog kantona gdje je u posljednjih sedam dana registrovano 66 smrtnih ishoda, dok je trenutno ukupno 2.147 oboljelih od COVID-19.

Ti podaci, kao i činjenica da je prvom dozom na području TK vakcinisano ukupno 28,31 posto a drugom 25 posto građana, usmjerili su tok današnjeg sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19, ka razmišljanjima o otvaranju novih punktova za vakcinaciju.

Iznesena su i razmišljanja da je nekorektno stavljanje vakcinisanih građana u nepovoljan položaj zbog nevakcinisanih, te da odbijanje vakcinacije utiče na pooštravanje mjera zbog kojih posljedice snose i vakcinisani.

Prema riječima predstavnika Zavoda za javno zdravstvo TK, trenutno je građanima na raspolaganju je 15.438 doza više vrsta vakcina ali i pored toga nije moguće ispoštovati želje pojedinaca za vrstu vakcine.

Također je istaknuto da je procenat pokrivenosti prvom i drugom dozom među općinama i gradovima TK drastično različit, saopćeno je iz Vlade TK.