Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada TK ostaje pri stavu da je za TTU jedino rješenje stečajni upravnik

BiH

radnici ttu (5)

Vlada Tuzlanskog kantona ostaje pri stavu da je stečajni postupak jedino rješenje za Tvornicu transportnih uređaja (TTU) Tuzla. Rezime je to današnjeg sastanka delegacije Vlade TK u čijem sastavu su bili ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić s predstavnicima radnika TTU.

Sastanak je uslijedio nakon što su radnici TTU-a mirnim okupljanjem željeli skrenuti pažnju na tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze.

Radnici su na današnjem sastanku iskazali bojazan o tome kako će biti premošten period koji prethodi stečaju i da li će u poslovima koji slijede biti angažovani svi uposlenici.

Resorni ministar Mićanović informirao je radnike o detaljima u vezi sa stečajnim restrukturiranjem napominjući da će od stanja na tržištu zavisiti koliko će radnika biti uposleno.

Uvezivanje radnog staža, prema riječima ministra Mićanovića, nikad nije bilo dovodeno u pitanje i ono će biti urađeno sukcesivno u korist radnika.

Na neophodnost pokretanja stečaja u ovoj fabrici, kao jedinog načina za otvaranje računa i omogućavanje daljeg poslovanja, ukazao je i ministar Topčagić napominjući da Vlada TK nudi rješenje, a to je stečaj za pokretanje proizvodnje, a ne za likvidaciju preduzeća.

Dopremijer Suljkanović istaknuo je da se svi ostali problemi u TTU-u mogu rješavati kroz stečajni postupak jer preduzeće nije finansijski opterećeno.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da resorni ministar organizuje sastanak na kojem će još jednom sa menadžmentom TTU-a pokušati riješiti pitanja angažmana radnika u poslovima koji bi trebali biti zaključeni u narednom periodu, saopćeno je iz Vlade TK.

ttu