Pandemija

Vlada ZDK odobrila sredstva za refundaciju troškova nabavke lijeka Tocilizumab

20210923_vlada-zdk1 (1)

Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj od 15. aprila prilagodili su terapijske protokole i omogućili liječenje bolničkih pacijenata navedenim lijekom

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 284.123,06 KM na ime refundacije troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra građanima Zeničko-dobojskog kantona koji pravo na refundaciju nisu ostvarili iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Lijek Tocilizumab primarno se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa i na listi je bolničkih lijekova, a pokazao se kao efikasan kod pokušaja liječenja teških stanja infekcije virusom Covid-19.

Radi se o 148 pacijenata koji su izvršili kupovinu navedenog lijeka od početka pandemije u martu 2020. do 15. aprila ove godine, kao i svim „spornim“ slučajevima gdje nije bilo moguće ostvariti pravo na refundaciju prema važećim propisima Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a (ZZO) – saopćeno je iz Press službe ZDK.

Premijer Mirnes Bašić rekao je da su potrebna sredstva i model refundacije usaglašeni zajedničkom saradnjom Vlade i ZZO, te da je refundacija realizirana putem javnog poziva Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Naglasio je da je refundacija odobrena i određenim broju porodica pacijenata koji su preminuli, a tokom liječenja su koristili ovaj lijek – navodi se u saopćenju.

Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj od 15. aprila prilagodili su terapijske protokole i omogućili liječenje bolničkih pacijenata navedenim lijekom, a ZZO ZDK omogućio je refundaciju troškova pacijentima koji su ispunjavali uslove.

Od 24. aprila, ZZO ZDK troškove nabavke refundira direktno bolničkim ustanovama – navodi se u saopćenju Press službe ZDK.