Vladajuća većina u NSRS smijenila Bratića iako je on podnio ostavku

nsrs

Za smjenu je glasalo 50 od 67 prisutnih poslanika, a protiv i suzdržanih nije bilo

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) usvojili su večeras odluku o razrješenju potpredsjednika entitetskog parlamenta iz reda bošnjačkog naroda Senada Bratića (SDA), iako je on tokom dana potvrdio da je podnio nepozivu ostavku.

Za smjenu je glasalo 50 od 67 prisutnih poslanika, a protiv i suzdržanih nije bilo.

Bratić je u izjavi novinarima ranije rekao da podnosi ostavku, zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazmijevanju i podizanju tenzija.

Kazao je da inicijativa vladajućih u RS-u za njegovu smjenu ima za cilj da političku nemoć predstave kao nadmoć i da političke procese i nerazumijevanje poveže s etničkim odnosima te da je to pogrešan smjer kojim se kreće vladajuća većina u RS-u.

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice za Bratićevu smjenu podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje posebne sjednice naveli su da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su ustvrdili, direktno usmjerena protiv interesa RS-a i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda”.

Dodali su i da je Bratić, kao visoki funkcioner SDA, “učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa RS”.

Opozicija je tvrdila da je Bratićeva ostavka protokolisana u stručnoj službi te da vladajući obmanjuju javnost, dok je potpredsjednica NSRS-a Željka Stojičić rekla je da Bratićeva ostavke formalno-pravno nema, jer nije stigao nikakav dopis ili zahtjev o njegovoj ostavci.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da se ispostavilo da je ostavka dostavljena u skupštinski protokol, ali nakon što je zakazana sjednica parlamenta.

Šef poslaničkog kluba “Zajedno za BiH” Edin Ramić je u obraćanju parlamentu dodao da je ova sjednica “lakrdija”.

– Ne vidim da će smjena ili prihvatanje ostavke Bratića doprinijeti SNSD-u da disciplinira SDA i u to će uvjeriti SNSD vrlo brzo te da će adekvatno odgovoriti na smjenu Bratiću – kazao je Ramić i dodao da nije isključeno da će Narodna skupština RS-a ponovo birati delegate u Domu naroda parlamenta BiH.

Za deklaraciju SDA je rekao da propagira reforme, punu ravnopravnost građana na svakom dijelu BiH i vladavinu prava te upitao šta je problem u tom dokumentu, jer sadrži elemente kojima teže od osnivanja stranke.

U entitetskom parlamentu sutra će biti nastavljena redovna sjednica.