Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vladajuće stranke i opozicija u RS-u spremaju politički sporazum

lideri stranaka u rs3333

Vladajuće i opozicione stranke u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska formiraće tokom sedmice komisiju koja će imati za cilj usaglašavanje političkog sporazuma, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je u Banjaluci održan sastanak Čubrilovića sa predsjednicima vladajućih i opozicionih stranaka u RS-u o radu ove institucije u aktuelnom mandatu. Sastanku su prisustvovali Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Marko Pavić predsjednik DNS-a, i Petar Đokić, predsjednik SP-a, te Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, i Dragan Čavić, NDP-a.

Prema riječima Čubrilovića, atmosfera tokom sastanka bila je pozitivna, a učesnici su zadovoljni što je došlo do sastanka povodm dešavanja u Narodnoj skupštini uzrokovanih odnosima političkih partija.

“Otvoreno je nekoliko pitanja, a tražiće se rješenja koja će biti prilagođena zajedničkim potrebama, prije svega, građana RS. Prihvata se razgovor o političkom sporazumu svih političkih stranaka i sve stranke će odrediti predstavnike u zajedničko tijelo koje će precizirati sve stvari koje su danas pomenute”, rekao je Čubrilović i dodao da su isti ciljevi stranaka o funkcionisanju svih institucija u RS i BiH.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o odnosu vlasti RS i BiH, funkcionisanju pojedinih sistema u RS i BiH, odnosima unutar BiH, reflektujućem uticaju spoljnjeg faktora.

Za današnji sastanak opozicija je predložila sporazum o principima političkog djelovanja i koordinacije, a Čubrilović je rekao da je o ovom prijedlogu razgovarano i da će o tome biti govora i na sastanku komisije. Prema ovom sporazumu, pominje se formiranje etičkog komiteta, donošenje zakona o prijeklu imovine, privremena uprava za javni servis RTRS i novinsku agenciju SRNA.

“Ne mogu reći da su zakopane ‘ratne sjekire’, ali mogu da kažem da je bio konstruktivan sastanak bez ijednog povišenog tona sa mnogo razumijevanja sa ciljem da se stvore normalni uslovi za funkcionisanje institucija u RS-u”, rekao je Čubrilović.

Poslanici opozicije pokušavali su u proteklom periodu, na dvije sjednice, blokirati rad Narodne skupštine RS, tražeći da se u ovoj instituciji poštuje Poslovnik o radu, zakoni i Ustav RS, optužujući poziciju da to ne čini. Poslanici vladajućih stranaka sjednice su održavali u maloj sali Narodne skupštine RS bez poslanika opozicije.

Čubrilović je istakao da se nada da ovakvih situacija više neće biti.