Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

projekat EU4Justice

Vladavina prava prioritet svih prioriteta na putu približavanja BiH članstvu u EU

sattler
Foto: Amer Kajmović/FENA

Evropska unija je u sklopu podrške sektoru vladavine prava u BiH za implementaciju spomenutog projekta osigurala 4,5 miliona eura

Nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji (EU), pred Bosnom i Hercegovinom su brojne obaveze koje taj proces podrazumijeva, a u vrhu prioriteta jeste jačanje kapaciteta bh. pravosuđa i osiguranje pretpostavki za ostvarenje napretka na planu vladavine prava.

Istaknuto je to danas uoči prigodnog skupa organiziranog u Sarajevu povodom pokretanja projekta EU4Justice, faze II pod nazivom “Podrška profesionalnom pravosuđu i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini”.

Posvećenost Evropske unije

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Satler izjavio je kako je vladavina prava bila i ostala prioritet svih prioriteta na putu približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u Evropskoj uniji.

Potvrdio je u tom kontekstu posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini i regionu kojima je, kako je kazao promjenom geopolitičkog trenutka, odnosno rata u Ukrajini “otvoren još jedan prozor”, a što je utjecalo na dodatno zbližavanje s partnerima, odnosno regionom zapadnog Balkana.

Foto: Amer Kajmović/FENA

Ambasador Sattler je ocijenio kako je to realna šansa koju treba iskoristiti, pozivajući lidere u BiH na svim nivoima da učine odlučne iskorake, fokusirajući se, između ostalog, na jačanje kapaciteta pravosuđa i u tom okviru na značaj izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH koje se odnose na integritet, te na donošenje zakona o sudovima i zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Nova faza projekta

Pokretanje nove faze projekta podrške pravosuđu u BiH pozdravila je i ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, potcrtavajući kako su nezavisnost, nepristrasnost i integritet pravosudnih institucija suština vladavine prava u demokratskim zemljama, a time i procesa integracije BiH u EU.

– Integrirano i transparentno pravosuđe jedan je od najvažnijih stupova povjerenja građana u njihove institucije i one koji njima upravljaju – precizirala je.

Foto: Amer Kajmović/FENA

Ambasadorica Toudic je izrazila očekivanje da najnoviji projekt doprinese istinskom napretku u oblasti vladavine prava i pravosuđa putem saradnje s bh. partnerima, naglašavajući kako je Francuska odlučna u podršci tim i takvim naporima.

Jačanje pravosuđa

Istovremeno je poručila kako su nakon dodjele kadidatskog statusa povećana očekivanja od Bosne i Hercegovine, ali i njenih partnera na međunarodnom planu.

Na značaj nove faze projekta i podrške EU ukazao je i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija, uz očekivanje da će druga faza doprinijeti jačanju svih segmenata pravosuđa, uljučujući jačanje uloge Odjela za integritet nosilaca pravosudnih funkcija.

Foto: Amer Kajmović/FENA

On smatra kako će putem implementacije projekta biti omogućena ekspertska pomoć, odnosno prijenos znanja i iskustava iz prakse zemalja EU, posebno kada se radi o segmentu imenovanja i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija, a u kontekstu u međuvremenu usvojenih Izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH.

Podrška Evropske unije

Naročito važnim dijelom projekta, Lagumdžija je ocijenio korake koje je neophodno učiniti u pogledu unapređenja postupaka/procesuiranja predmeta organiziranog kriminala i korupcije, s fokusom na finansijske istrage i institut oduzimanja imovine koja je stečena izvršenjem krivičnih djela.

Evropska unija je u sklopu podrške sektoru vladavine prava u BiH za implementaciju spomenutog projekta osigurala 4,5 miliona eura.

Novi projekt EU4Justice – Faza II implementira konzorcijum koji čine tri organizacije i to – Expertize France (EF) iz Francuske, Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu pomoć – IRZ i Međunarodna i Ibero-američka fondacija za upravu i javne politike – FIIAP.