Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

General Sirski

Ukrajnski vojnici u napredovanju suočeni s “očajničkim otporom” ruskih snaga

ukrajina rat
Foto: Facebook

– Ukrajinski vojnici koji napreduju suočavaju se s “očajničkim otporom” ruskih snaga oko istočnog grada Bahmuta, izjavio je u petak visoki ukrajinski zapovjednik.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, koji je zadužen za ukrajinske kopnene snage, kazao je da je situacija na istoku napeta i da Rusija dovodi svoje najbolje divizije u sektor Bahmuta uz podršku artiljerije i aviona.

Nastavlja se ofanziva

– Nastavljamo da vodimo ofanzivne akcije u odvojenim pravcima, zauzimajući dominantne visove i šumske pojase s ciljem postepenog protjerivanja neprijatelja iz predgrađa Bahmuta. Shvativši to, neprijateljske jedinice su pružile očajnički otpor – navodi Sirski na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Mali, razrušeni grad Bahmut u ukrajinskoj regiji Donjeck doživio je neke od najžešćih i najkrvavijih borbi od ruske invazije punog obima u februaru 2022.

Ukrajinska vojska saopćila je prošle sedmice da je počela potiskivati ruske snage nazad u Bahmut i njegovu okolinu.

Napredak na jugu

Siski je ponovio da ukrajinske snage također napreduju na jugu. Kijev je u četvrtak saopćio da je povratio kontrolu nad stotinjak kvadratnih kilometara teritorije za nešto više od sedmicu dana svoje kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Vojni analitičari tvrde da su pred nama teže bitke.

Reuters nije mogao provjeriti situaciju na bojnom polju. Rusija nije službeno priznala ukrajinski napredak i tvrdi da su ukrajinski vojnici pretrpjeli velike gubitke, ali je Reuters potvrdio oslobađanje najmanje dva sela na istoku.