Vladi RS nedostaje najmanje 600 miliona KM da bi se izbjegao finansijski kolaps

BiH

dodik cvijanovic

Emisijama obveznica, koje su bile uspješne, Vlada RS uspijeva da drži Budžet aktivnim.

Međutim, sve je to kratkog daha. Nema sistemskog rješenja za velike budžetske rupe, koje u ovom trenutku iznose 300 miliona KM, piše Slobodan Vasković na svom blogu.

U aprilu i maju slijedi veliki udar, kroz dospjeće anuiteta na naplatu, u visini od 150 miliona KM (april 80 miliona i maj 70 miliona).

U Vladi RS, nezvanično, tvrde da im je do kraja godine potrebno 450 miliona KM da bi finansijski preživjeli, ali ne navode gdje naći te pare.

Upućeni, opet, ističu da u tu cifru nije ukalkulisan unutrašnji dug, koji “nije definisan”. Jednostavnije rečeno, i ne zna se koliki je.

Primjera radi, u ovu godinu su prenesene neisplaćene subvencije za poljoprivredu iz ranijeg perioda, i to u iznosu od 60 miliona KM. Ovaj iznos ne ulazi u cifru od pomenutih 450 miliona KM.

Vlada RS računala je i na 50 miliona iz Fonda solidarnosti, ali ni od tih para nema ništa.

Početkom februara sam objavio da je Vladi RS neophodno da u ovoj godini nađe najmanje 620 miliona, kako RS ne bi doživjela bankrot.

Od tada, Vlada RS je uspjela da prodajom obveznica, trezorskih zapisa, novcem iz tekućih sredstava… svede “crnu budžestku rupu” na 300 miliona KM.

Međutim, u istom tom perioodu, unutrašnji dug je povećan za najmanje 150 miliona KM, a dospijevaju i anuiteti od 150 miliona maraka, pa je ta cifra opet 600 miliona potrebnih kako bi se izbjegao finansijski slom.

U ovom trenutku ne naziru se ni mogućnost da se ta sredstva nađu.