boračko udruženje

Vlast donira stotine hiljada Zelenim beretkama: Čitulja ratnom zločincu finansirana javnim novcem!

musan-topalovic-caco

Sarajevske vlasti godinama doniraju stotine hiljada maraka udruženju Zelene beretke. Od tog novca ovo udruženje, između ostalog, plaća i osmrtnicu zločincu Mušanu Topaloviću Caci. Samo ove godine Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo im je 60 hiljada maraka!

Prije 28 godina, na današnji dan u vojno-policijskoj akciji hapšenja odmetnutih vojnih grupa, predvođenih Mušanom Topalovićem Cacom, ubijeno je devet pripadnika Vojne policije Armije RBiH i MUP-a RBiH. Hapšenje je uslijedilo nakon što su Mušan Topalović Caco i njegova grupa ubili najmanje dvadeset civila srpske nacionalnosti i bacili ih u jamu na Kazanima. Tačan broj ubijenih još uvijek nije utvrđen. Na Kazanima spomenika još uvijek nema. Umjesto sjećanja na ubijene Udruženje Bosnae-Zelene Beretke svake godine 26. oktobra odaju počast zločincu Mušanu Topaloviću, piše Žurnal.

Rad ovog udruženja izdašno se finansira budžetskim novcem. Na području Kantona Sarajevo skoro svaka gradska općina ima svoje udruženje Zelenih beretki. O njima sarajevske vlasti jako dobro brinu. Stotine hiljada budžetskih maraka preusmjerene su za rad udruženja Zelene beretke.

KAKO SE FINANSIRAJU ZELENE BERETKE

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo trećeg marta ove godine raspisalo je javni poziv za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata kantonalnih i drugih boračkih udruženja, odnosno udruženja od interesa za boračku populaciju Kantona Sarajevo za 2021. godinu. Na javni poziv kao i prethodnih godina javilo se i Udruženje Organizatora Otpora, Veterana rata, Dobrovoljaca, Prvoboraca i Branioca ‘BOSNAE – ZELENE BERETKE’ Kantona Sarajevo. Četvrtog maja NIP-ov ministar za boračka pitanja Omer Osmanović sa ovim udruženjem potpisuje ugovor vrijedan 60 hiljada maraka!

Samo 22 dana kasnije, 26. maja načelnik Općine Centar Srđan Mandić donosi odluku o raspodjeli novčanih sredstva udruženjima boračke populacije i udruženju Organizatora Otpora, Veterana rata, Dobrovoljaca, Prvoboraca i Branioca ‘BOSNAE – ZELENE BERETKE’ dodjeljuje 27.624 KM.

Ovo udruženje od načelnika Mandića novac je dobilo za „ projekte koji doprinose poboljšavanju kvalitete života porodica poginulih, ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica“.

Za finansiranje redovnih aktivnosti u 2021. godini ovo udruženje u maju ove godine dobilo je 5.890 KM od Općine Stari Grad.

Novčana podrška nije izostala ni iz Općine Ilidža. Ovom udruženju isplaćeno je 11.000 KM iz Općinskog budžeta. Za finansiranje redovnih aktivnosti ‘BOSNAE – ZELENE BERETKE’-Ilidža od Općine Ilidža dobile su 9.000 KM. Za finansiranje projekta „Pisana riječ Zelenih Beretki Ilidža“ dobili su 2.000 KM. Polovinom godine u Starom Gradu otvorena je i Spomen soba „Zelenih beretki“ kao „sjećanje na prošlost i naslijeđe mlađim generacijama“ kako su naveli iz Općine Stari Grad.

„Upravo te prostorije Udruženju Zelene beretke dodijelila je Općina Stari Grad, podržavši tako ovaj značajni projekat i očuvanje kulture sjećanja. Predsjednik Udruženja „Bosnae-Zelene beretke“ Muhamed Švrakić zahvalio se danas Općini Stari Grad i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, kao i Ministarstvu za boračka pitanja KS bez čije podrške ne bi uspjeli,“ naveli su tada iz Općine Stari Grad.

Podsjetimo, osim redovnog finansiranja iz budžeta za osnivanje firme „BOOC“ Zelene beretke dobile su od Općine Centar 10.000 maraka. Općina je 2004. godine udruženju ustupila na korištenje prostorije u zgradi na Džidžikovcu. Iz općinskog budžeta čak 40.000 maraka isplaćeno je za renoviranje zgrade.