BiH

sead đulić

Vlast koja se ponosi Francetićem ne može brinuti o Partizanskom groblju

15/06/2022

Smatra da ne postoji želja da se Partizansko groblje u Mostaru sačuva

Mostarsko Partizansko spomen-groblje, koje je nacionalni spomenik prve kategorije Bosne i Hercegovine, ponovo je na meti vandala. Nije prvi put, ali je oštećeno više nego ikada prije. Sve spomen-ploče, njih više od 700, oštećene su.

“Antifašizam u Mostaru smeta aktuelnoj politici, dijelu vlasti u gradu. Oni su se jasno svojom politikom stavili na stranu poraženih 1945. godine. To kreiraju, to provode, to mi živimo danas. Svako sjećanje na pobjednike iz 1945. oni doživljavaju kao smrtne neprijatelje i sve što na tu podsjeća treba porušiti”, kazao je predsjednik SABNOARBiH Sead Đulić za Federalnu televiziju.

O tome, prema njegovim riječima, govore i činjenice da – gdje god vlada HDZBiH – nema “ni kamen na kamenu” od nekog antifašističkog obilježja. Podsjeća da je miniran spomenik na Makljenu, rušen spomenik u Drvaru, da su porušeni spomenici u Ljubuškom i Širokom Brijegu.

“Ovo je rezultat politike Dragana Čovića i njegove stranke”, ocijenio je Đulić.

Smatra da ne postoji želja da se Partizansko groblje u Mostaru sačuva.

“Mi, na kraju krajeva, hodamo ulicama najvećih krvnika iz Drugog svjetskog rata. Vlast koja drži Francetićevu ulicu u gradu i ponosi se njome ne može brinuti u Partizanskom groblju.”

Đulić poručuje da će Savez antifašista podnijeti krivične prijave i tražiti da se slučaj procesuira, ali će tražiti i nadzor od onih zemalja iz međunarodne zajednice koje su 1945. bile dio antifašističke pobjedničke koalicije.

“Ako to ne uspije, ako se oni kao i proteklih 30 godina ogluše, nama ne preostaje ništa drugo nego da mi ovo čuvamo i branimo. A kad god se narod na ovim prostorima samoorganizovao i bilo šta branio, to je imalo često ružne posljedice. Međutim, mi smo spremni na sve jer ovo je udar na državu Bosnu i Hercegovinu, na njen ustavni poredak. Ko god dirne u to, imamo pravo braniti i državu i njen ustavni poredak svim sredstvima”, poručio je Đulić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.