sastanak

Rama i Abazović sa Zelenskim u Kijevu, pružili podršku Ukrajini na putu ka EU

rama-zelenski-abazovic

“Sve tri države vjeruju u evropsku budućnost Ukrajine”, rekao je Rama

Premijeri Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije podržali su inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu, koju su održali premijeri Albanije Edi Rama i Crne Gore Dritan Abazović sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, piše Radio Slobodna Evropa.

Tokom susreta, preko video linka uključio se i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Premijeri tri zemlje Zapadnog Balkana i predsjednik Ukrajine su objavili zajedničku izjavu u kojoj se daje snažna podrška ukrajinskom statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

“Na sljedećem Samitu EU potrebno donijeti politički hrabre odluke za sve naše zemlje na evropskom putu, zarad mira, stabilnosti i prosperiteta, a odnosi se na Ukrajinu, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju”, kaže se u zajedničkoj izjavi koju je prenio je premijer Abazović na svom Twitter nalogu.

Na zajedničkoj konferenciji premijeri Albanije i Crne Gore su naveli da su spremni da podrže Ukrajinu i vojno i finansijski.

Albanski premijer Edi Rama je poručio da daje punu podršku davanju Ukrajini statusa kandidata u EU.

“Sve tri države vjeruju u evropsku budućnost Ukrajine”, rekao je Rama.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je saopštio da je moralna obaveza biti u Kijevu i dati snažnu podršku ukrajinskom narodu.

„Vi se ne borite samo za svoju teritoriju, već se borite za principe i mogućnost izbora načina života“, rekao je Abazović naglašavajući podršku Ukrajini da u jednom trenutku postane dio Evropske Unije.

Zelenski se zahvalio Crnoj Gori na podršci i rekao da razumije da Crna Gora ima ograničene kapacite, ali i poručio da je svaka pomoć važna.

„Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine i hiljade ranjenih. Onda moramo da se obratimo partnerima. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svima drugima”, kazao je Zelenski.

Premijeri Crne Gore i Albanije stigli su u Kijev rano ujutru 15. juna, čime su se odazvali pozivu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.