Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vladajuća koalicija

Vlast u RS-u ne odustaje od kriminalizacije klevete, Dodik opet najavio usvajanje

rs

Okončan je prvi dio druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a Nacrt zakona kojim je najavljena kriminalizacija klevete bit će na dnevnom redu u nastavku ove sjednice 21. marta

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, predvođena Miloradom Dodikom, najavila je da neće odustati od kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj, unatoč burnim reakcijama šire društvene zajednice, pa i predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji su otvoreno pozvali vlast u RS-u da odustanu od ovog zakona.

Tek nakon usvajanja Nacrta izmjena zakona, mogući su razgovori, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Iako ni sporni zakon još nije usvojen, Dodik najavljuje nove.

“Mislim da je nepotrebno dignuta galama, zakon u nacrtu biće usvojen već sljedeće sedmice. To je nacrt o kojem će se voditi rasprava, te i dalje stojimo iza toga da svi zainteresovani učestvuju u javnoj raspravi”, rekao je on i pozvao sve zainteresovane, uključujući i novinarsku zajednicu, da učestvuju u tim razgovorima.

Dodik je rekao da “galama” koja je stvorena oko ovog zakona ne koristi Republici Srpskoj, ali je rekao da je slobodno da svako ko želi “nastavi da stavlja trake na usta svaki dan i noć”.

“Mi nudimo razgovor i taj razgovor ćemo održati onog trenutka kad se usvoji nacrt, a ne prije toga”, rekao je on.

Okončan je prvi dio druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a Nacrt zakona kojim je najavljena kriminalizacija klevete bit će na dnevnom redu u nastavku ove sjednice 21. marta.

Skupština je u dosadašnjem dijelu zasjedanja usvojila, među ostalim aktima, Program rada za ovu godinu, Zakon o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske.

Oba navedena zakona usvojena su po hitnom postupku.

rs