slijede novi izbori

Đukanović raspustio crnogorski parlament

djukanovic (1)

Prema crnogorskom zakonu, Đukanović je dužan dan nakon raspuštanja parlamenta raspisati parlamentarne izbore koji se moraju održati najkasnije 80 dana od dana raspisivanja izbora

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović raspustio je u četvrtak parlament nakon što je istekao rok od 90 dana koji je mandatar Miodrag Lekić imao za sastavljanje nove vlade.

Kako se naglašava, Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore stupa na snagu danom donošenja, a Ukaz će biti objavljen u Službenom listu Crne Gore, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Prema crnogorskom zakonu, Đukanović je dužan dan nakon raspuštanja parlamenta raspisati parlamentarne izbore koji se moraju održati najkasnije 80 dana od dana raspisivanja izbora.

Miodrag Lekić, koji je mandat za formiranje nove crnogorske vlade dobio na osnovu neustavnog zakona, izvijestio je početkom tjedna čelnike stranaka koje su ga predložile za mandatara da nema potrebnu većinu te da mu nedostaje podrška troje zastupnika Ujedinjene reformske akcije (URA) aktualnog premijera Dritana Abazovića, podsjeća Hina.

Đukanović je ranije odbio povjeriti mandat Lekiću, zastupniku i nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića, ustvrdivši da ga nije uvjerio da ima podršku zastupnika za sastavljanje nove vlade.

Nakon toga, vladajuće stranke u Crnoj Gori predvođene prosrpskim Demokratskim frontom usvojile su izmjene zakona o predsjedniku, kojim je omogućeno da u slučaju odbijanja predsjednika države da povjeri mandat Lekiću, to može učiniti predsjednica parlamenta.

Venecijanska komisija dala je negativno mišljenje o tom zakonu, ocijenivši da je u suprotnosti s crnogorksim ustavom, te su ga osudili dužnosnici Europske unije i SAD-a, koji su pozvali da se vlast u Crnoj Gori ne formira na osnovu neustavnog zakona.

Njihov zahtjev usvojili su zastupnici URA-e, stranke tehničkog premijera Abazovića, koji su odbili podržati Lekićev kabinet prije nego je došao u parlament.

U Crnoj Gori u nedjelju se održavaju predsjednički izbori u kojima sudjeluje sedam kandidata.

Uz Đukanovića, koji je kandidat Demokratske partije socijalista, kandidati su i čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Demokrata Alekse Bečića, Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES), čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, te influencer Jovan Radulović.