Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posipanje pepelom

Vlasti RS-a priznale da su fotografiju Bošnjakinje prikazali kao srpsku žrtvu “Oluje”

Foto: Pixsell/Twitter

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS saopćilo je da je prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe koja je korištena u sklopu obilježavanja 28 godina od stradanja Srba u akciji Oluji “nehotična i nenamjerna greška”

Okrivili su agencije iz Srbije koja je “pripremila video materijal”. Dalje navode kako je dotičnu agenciju angažovala Vlada Republike Srbije, tačnije Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Ministarstvo smatra da je obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog naroda tokom ‘zločinačke akcije Hrvatske vojske’ bilo dostojanstveno te da su poslane poruke primjerene veličini tragedije koja je zadesila narod ‘Republike Srpske Krajine’ kao i narod visoke Krajine”, naveli su u saopćenju.

Podsjećamo, tokom obilježavanja godišnjice akcije “Oluja” u Prijedoru kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i entiteta RS na jednom od panela pojavila se fotografija koja je nastala u Žepi 1995. godine tokom progona Bošnjaka sa tog područja.

Na fotografiji, koju je objavio na svom Twitter profilu Milorad Dodik, nalazi se Sabina Mujić koja u naručju nosi svoju kćerku.

Autor fotografije je fotoreporter AFP-a Joel Robine, a nastala je 27. jula 1995. godine.