Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vodostaji u porastu

Voda prodrla u stambene objekte, proglašena vanredna odbrana od poplava

semberija poplave bn

U Semberiji je proglašena vanredna odbrana od poplava u mjestima duž rijeke Drine

Vodostaji u BiH danas i dalje u porastu, osim rijeke Bosne, koja kod Doboja ima tendenciju pada. Gatačka sela odsječena su zbog obilnih padavina.

U Semberiji je proglašena vanredna odbrana od poplava u mjestima duž rijeke Drine.

Una i Sana i dalje u porastu

Vodostaj rijeke Une kod Novog Grada i dalje u porastu, ali ispod kvote redovne zaštite od poplava od poplava se uvodi kada dostigne 450 centimetara, izjavio je Srni samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite Mirko Lukić.

On kaže da je vodostaj rijeke Une u Novom Gradu 434 centimetra, što je za 16 centimetara više nego sinoć, a Sane 464 centimetra ili za 16 centimetara više.

Lukić je naveo da nema ugroženih domaćinstava, te da su svi putevi prohodni.

U ovoj lokalnoj zajednici noćas i rano jutros padao je snijeg čija je visina dva centimetra.

Vodostaj Bosne u padu

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju ima tendenciju pada i ispod je kote redovne odbrane od poplava, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vodostaj je u 7.30 sati iznosio 216 centimetara.

Vodostaj Bosne je u 2.00 časa bio 231 centimetar, a pola časa poslije ponoći 234 centimetra.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450.

Nulta kota vodostaja Bosne za Doboj iznosi 137 centimetara.

Najveći vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine kada je iznosio 721 centimetar.

U Gacku više sela odsječeno od puta

U nekoliko gatačkih sela domaćinstva su i dalje odsječena od puta zbog izlivanja vode usljed obilnih padavina.

Komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice u Gacku Aleksa Vučković rekao je Srni da je voda blokirala put ka selima Lukovice, Zagradci, Kazanci i Danići.

Foto: RTRS

On je naveo da u Gacku pada snijeg, pa se očekuje manji intezitet padavina, te da će se tokom dana situacija u selima Kazanci i Danići poboljšati.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Trebinju Stevan Bekan rekao je Srni da je u Trebinju situacija uredna i da nije bilo prijava o šteti.

U Trebinju je u protekla 24 časa palo 9,7 litara kiše po metru kvadratnom, u Bileći oko 14, u Nevesinju 7,5, u Gacko 6,9 i na Čemernu 21,4 litra kiše po metru kvadratnom.

U Semberiji proglašena vanredna odbrana od poplava

U naselju Terminal u Karakaju rijeka Drina se izlila iz korita u dvorišta i podrumske prostorije četiri stambena objekta, javlja BNTV.

Rijeka Hoča zbog porasta nivoa Drine izlila na svom ušću i ušla u četiri kuće sa druge strane ovog naselja.

Foto: BNTV

Јavna ustanova “Vode Srpske” Bijeljina uvela je vanredne mjere odbrane od poplava za poplavno područje Semberije – Sektor 1, pošto je na mjernoj stanici Radalj u Republici Srbiji, noćas u 2.00 časa ujutro zabilježen vodostaj rijeke Drine od 500 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta, saopšteno je iz “Voda Srpske”.

U saopštenju se dodaje da u skladu sa tim nadležne službe “Voda Srpske”, u saradnji sa Civilnom zaštitom, preduzimaju odgovarajuće vanredne mjere odbrane od poplava na području Semberije, prenosi RTRS.

Iz ЈU “Vode Srpske” pozivaju stanovništvo naselja u blizini rijeke Drine da prate obavještenja nadležnih institucija, s obzirom da se tokom dana očekuje dalji rast vodostaja u donjem toku Drine.