Voda u Sarajevu pitka, ali nije zaštićena

1204_zastita_voda

Voda u Sarajevu je pitka, ali nije dovoljno zaštićena, rečeno je danas na okruglom stolu ”Zagađivanje voda grada Sarajeva” koji je organiziralo Udruženje građana za unapređenje i zaštitu prirodnog okruženja ”BeEco”.

Savjetnik za zaštitu okoliša i održivi razvoj Mladen Rudež je kazao da rješenje za zaštitu voda mora biti dugoročno, a da za početak treba riješiti problem sječe šuma i bespravne gradnje te kolektora na području Igmana, Bjelašnice i Trnova.

– Ako cijevi kolektora ne budu održavane fekalije idu na Vrelo Bosne i to je veliki problem grada Sarajeva – rekao je Rudež.

Naglasio je da su važeći zakoni dobri, ali da se moraju provoditi u praksi.

– Svijest treba postojati kod vlasti svih razina – istakao je Rudež te dodao da će na taj način voda ostati pitka i kvalitetna.

Kantonalni vodni inspektor Haris Biogradlić također je istakao probleme sječe šuma i bespravne gradnje. Naglasio je da je da to najviše utječe na kvalitetu voda.

Kazao je da su u rješavanju tih problema prve u lance općinske vlasti koje su obavezne da vode računa kod izdavanja građevinskih dozvola i vodnih akata.

– Nisam zadovoljan, ali je napravljen korak naprijed i više se vodi računa o okolišu i vodama – rekao je Biogradlić.

Prioritet je, dodaje, da se naprave vodozaštitne zone i da svako izvoriše ima vodnu dozvolu.