Vodosnabdijevanje u Sarajevu još nije u potpunosti normalizirano

slavina voda redukcije

Vodosnabdijevanje u Kantonu Sarajevu još uvijek nije u potpunosti normalizirano.

Iz KJKP Vodovod i Kanalizacija navode da je trenutno uključeno deset bunara. Jedan bunar je izdvojen iz napajanja (za koji nije bilo moguće osigurati alternativno napajanje energijom) dok ekipe Elektrodistribucije ne izvrše opravku kabla koji je položen u zemlji, a napaja taj jedan bunar.

U ViK-u podsjećaju da su postrojenja jako stara, te da su u narednom periodu potrebna značajnija ulaganja u rekonstrukciju mreže i objekata, kako bi ovakva i slična dešavanja bila svedena na minimum.

Iako se radi o internim instalacijama VIK-a, kao pomoć u otklanjanju kvara angažovane su i elektromonterske ekipe Elektrodistirbucije Sarajevo.

Kako je saopćeno iz Elektroprivrede BiH, timovi Elektrodistribucije i KJKP ViK-a Sarajevo su na terenu i kontinuirano rade na otklanjanju kvara.

Naime, jutros u 06.08 sati je zbog kvara na mreži u krugu Vodovoda Bačevo bez snabdijevanja električnom energijom ostalo pet transformatorskih stanica ViK-a. Vodovodove trafo stanice se napajaju direktno iz Elektroprenosove TS SA 1 110/35/10 kV Blažuj.