Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaj Drine u Foči počeo da stagnira

drina-vodostaj

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed izjavio je večeras Srni da je vodostaj Drine na području opštine Foča počeo da stagnira i da očekuje da će od večeras do 7.00 časova ujutro biti obustavljen dalji dotok rijeke Pive u Hidrocentralu “Mratinje” u Crnoj Gori.

Zaustavljanje rada Hidroelektrane na Pivi danas su zatražile opštinske vlasti Foče, da bi se smanjio vodostaj Drine.

Međed je istakao da Republička uprava Civilne zaštite cijeli dan prati vodostaj rijeke Drine i da je informaciju da je voda na području Foče počela da stagnira večeras dobio od načelnika Civilne zaštite Istočno Sarajevo Željke Kovačević, u čijoj nadležnosti je i opština Foča.

“Putem Ministarstva bezbjednosti BiH ostvarili smo kontakt i sa kolegama iz nadležnog ministarstva za vanredne situacije Crne Gore i dogovoreno je da će od 19.00 časova, pa do 7.00 časova ujutro biti obustavljen dalji dotok Pive u Hidrocentralu `Mratinje`, rekao je Međed.

On je istakao da se nada da će sutra do 7.00 časova ovaj vodostaj biti regulisan i da će plavni talas proći bez značajnih posljedica.

“Bez obzira na to, Republička uprava Civilne zaštite je odmah po dobijenim saznanjima danas uputila odgovarajući akt svim onim lokalnim zajednicama koje teritorijalno gravitiraju prema rijeci Drini da štabovi civilne zaštite budu u pripravnosti, kao i sportske jedinice koje se bave sistemom zaštite i spašavanja”, rekao je Međed.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je danas da vodostaj rijeke Drine u Foči i dalje raste i da je situacija vrlo kritična.

“Mi tražimo da se zaustavi rad Hidroelektrane na Pivi, da bi se smanjio vodostaj Drine. Obavijestili smo i naše Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i `Elektroprivredu Srpske`, a dopis sa istom molbom uputili smo i `Elektroprivredi Crne Gore`”, rekao je Mašić.

Usljed velikih padavina u Crnoj Gori povećan je vodostaj rijeke Tare, a Hidroelektrana na Pivi radi punim kapacitetom.