Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZDK

Vodostaj rijeke Bosne na području Zeničko-dobojskog kantona u padu

zenica – bosna

Najteže stanje na području ZDK-a je u općini Olovo gdje je nadošla rijeka Krivaja i na lokalitetu Zeleni vir je ugroženo nekoliko kuća u čije je podrumske prostorije ušla voda

Vodostaj rijeke Bosne na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u Bosni i Hercegovini, danas je u padu. Ipak, time problemi za stanovnike u rizičnim područjima nisu okončani, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog novog vodenog vala rijeke Bosne ponovno je došlo do prekida odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Visoko – Ilijaš, na području naseljenog mjesta Čekrečije. Voda se ponovno izlila na saobraćajne trake u dijelu kojim put prolazi ispod nadvožnjaka u naselju. Na ostalim putnim dionicama nema većih zastoja u odvijanju saobraćaja, ali se svim vozačima preporučuje opreznija vožnja jer kiša i dalje pada u nekim dijelovima kantona.

U Zenici su dva podvožnjaka na ulazu u naselje Blatuša još uvijek pod vodom, kao i podvožnjak za naselje Orahovicu kod Nemile. Voda iz Bosne se malo povukla sa pješačko-biciklističke staze na Kamberovića polju, ali je i dalje omiljeno šetalište Zeničana pod vodom sa tendencijom opadanja.

Prema riječima dežurnog u Operativnom centru Civilne zaštite ZDK-a održava se stalni kontakt s predstavnicima mjesnih zajednica kako bi na vrijeme reagirali ukoliko bi došlo do izlijevanja manjih pritoka rijeci Bosni i potoka.

U Kaknju je na nekoliko lokacija došlo do izlijevanja rijeke Bosne iz korita i ugroženo je šest kuća, zbog čega je angažovana firma Trgošped sa mašinama i kamionima kojima je nasipan materijal čime je spriječena veća šteta. Neke od ugroženih lokacija su u Doboju kod Kaknja, Povezicama, Malješu i Donjem Kaknju.

Najteže stanje na području ZDK-a je u općini Olovo gdje je nadošla rijeka Krivaja i na lokalitetu Zeleni vir je ugroženo nekoliko kuća u čije je podrumske prostorije ušla voda, a ekipe Civilne zaštite su hitno intervenisale. Na području općine Breza bilo je nekoliko intervencija timova Civilne zaštite, a pod kontrolom je rijeka Stavnja koja je u blagom opadanju i za sada nije nigdje izašla iz korita.

Snabdijevanje električnom energijom na području ZDK-a je uredno, kao i snabdijevanje vodom, ali vodu je u pojedinim općinama potrebno prokuhavati prije upotrebe zbog trenutnog zamućenja.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području kantona je normalan i za očekivati je da noć bude mirnija za mobilne ekipe, jer se očekuje pad vodostaja na svim tokovima u ZDK-a. Za sada na području ZDK nije bilo evakuacija stanovništa sa lokaliteta ugroženih vodenim bujicama ili potapanjem stambenih i poslovnih objekata.