Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaj rijeke Save i dalje u blagom opadanju

vodostaj save gasnica4

Prema najnovijim podacima prikupljenim u okviru sistema automatskog hidrološkog monitoringa “Agencije za vodno područje rijeke Save” na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH vodostaji su u blagom opadanju i na svim vodomjernim stanicama mjerodavnim po FOP-u vodostaji su ispod kote kada počinje obaviještavanje.

– U ovom trenutku, prema raspoloživim podacima, nigdje ne prijeti opasnosti od plavljenja površina uz vodotoke – saopćeno je iz dežurnog centra Agencije za vodno područje rijeke Save.

Na rijeci Savi na teritoriji FBiH na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac bilježi se trend blagog opadanja vodostaja. Zbog toga je za poplavno područje Srednje Posavine danas u 15.00 sati doneseno rješenje o prestanku redovne odbrane od poplava.

Na poplavnom području Odžačka Posavina je još uvijek na snazi redovna odbrana od poplava. Svi zaštitni vodni objekti u vlasništvu Federacije BiH, kojima upravlja AVP Sava Sarajevo, na ovim poplavnim područjima su u ispravnom i funkcionalnom stanju, te ne prijeti nikakva opasnost po ljude i materijalna dobra na ovim poplavnim područjima.