Uzbuna u Prijedoru

Vodostaj Sane porastao za više od dva i po metra u protekla 24 sata (FOTO)

Приједор – радови на поправљању нас

Za očekivati je da u toku noći vodostaj Sane dostigne kritičnih 420 centimetara

Vodostaj rijeke Sane u protekla 24 sata porastao je za više od dva i po metra, pokazuju mjerenja Radioamaterske mreže za opasnost Radio kluba “Kozara” Prijedor.

Za očekivati je da u toku noći vodostaj Sane dostigne kritičnih 420 centimetara.

Radioamaterska mreža za opasnost Radio kluba “Kozara” Prijedor postavila je ultrazvučni senzor za stalno praćenje vodostaja rijeke Sane kod gradskog mosta u Prijedoru. Juče u 18.15 časova vodostaj je iznosio 128 centimetara, a večeras u 18.15 sati 402 centimetra.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ponovo prijeti opasnost od poplava i u naseljima uz rijeku Sanu, a da se povlače vodotoci svih bujičnih voda koje su se juče izlile iz korita, a koji se ulijevaju u Sanu i Gomjenicu.

“Imamo oko 200 poplavljenih domaćinstava, a u dvadesetak kuća je ušla voda”, rekao je Đaković novinarima nakon obilaska radova na popravljanju nasipa koji je noćas voda probila i gdje se okupilo 30-ak mladih da pomognu u radovima.

Gradski štab za vanredne situacije nakon popodnevne sjednice saopštio je da su svi subjekti zaštite i spasavanja preduzeli naložene mjere zaštite i spasavanja iz prvog stepena pripravnoszi za zaštitu od poplava.

“Kako je prema meteorološkim predviđanjima moguće dostizanje kritičnog nivoa vodostaja rijeke Sane i plavljenja naselja u zoni rijeke Sane /Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani/ upućuje se upozorenje stanovnicima u ovim stambenim zonama koji mogu biti zahvaćeni poplavom da preduzmu preventivne mjere zaštite od poplava – podizanje stvari na viši nivo i preduzimanje mjera radi sprečavanja prodora vode u stambene objekte”, navodi se u saopštenju.

Una i Sana u porastu, bujice pričinile štetu na makadamskim putevima i usjevima