Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaj Save i dalje u laganom porastu

vodostaj-sava11111

Vodostaj rijeke Save i dalje je u laganom porastu duž toka kroz Posavski kanton – saopćena je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati na vodomjernim stanicama iznosila je u Bosanskom Brodu 650 cm (jučer 629 cm), Bosanskom Šamcu 566 cm (jučer 549 cm) te u Orašju 783 cm (jučer 760 cm).

Vodostaj na brani Hidroelektrane (HA) Modrac jutros u je 7 sati iznosio 199,59 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m., a u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo je viši za 30 cm.

Vodostaj rijeke Spreče izmjeren jutros u 7 sati na mjernom mjestu Karanovac, Općina Gračanica, iznosio je 360,4 cm. Kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava. Vodostaj Spreče trenutno je u fazi opadanja u odnosu na mjerenje od jučer u isto vrijeme, odnosno niži je za 39 cm.

Rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta, cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja. Zasad nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Prema izvještaju Općinskih službi civilne zaštite (OSCZ) Živinice, na području ove općine došlo je do izlijevanja rijeke Spreče u naslju Ciljuge te plavljenja oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta.

Također, na području Mjesne zajednice (MZ) Barice u naselju Suha, Spreča se izlila i poplavila oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Zasad nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Prema izvještaju OSCZ Doboj-Istok, rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Zbog izlijevanja rijeke Spreče putni pravac Kalesija – Gojčin je u prekidu, usljed povećanog vodostaja ispod podvožnjaka. U funkciji je prelaz preko Prnjavora.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je povišen, ali nema izlijevanja iz svojih korita.

Vodostaj rijeke Une prema mjerenju jutros u 7 sati iznosi 57 cm, dok je jučer iznosio 64 cm. Kritična tačka je 100 cm.

Prema mjerenju u 7 sati vodostaj rijeke Sane iznosi 219 cm, dok je jučer iznosio 242 cm. Kritična tačka je 380 cm.

Vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su u fazi opadanja i stagnacije.

U naselju Gaj, Općina Sapna, došlo je do reaktiviranja starog klizišta koje ugrožava četiri stambena i dva pomoćna objekta, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.