Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaj Sene u Parizu blago opao

5751b0b62dae6.image

Vodostaj Sene blago je opao u Parizu, prvi puta u sedam dana, te je u 6 sati ujutro bilježio 6,07 metara, nakon što je tokom noći dosegao 6,10 metara , objavile su nadležne službe.

Nakon osam sati neprekidnog rasta, rijeka se tako vratila na nivo od petka navečer. Zasad je nivo vode ispod poplave iz 1982. od 6,18 i daleko ispod rekorda iz 1910. od 8,62 m.

Najgore hipoteze ministarstva za okoliš spominju 6,50 m, prenosi Hina.

Meteo-France prognozira još kiša za ovaj vikend, ali ne onakvih kakve su prijestolnicu pogodile prije sedam dana.

Zbog Sene koja je dosegla najvišu razinu u posljednjih 30 godina Pariz je u petak poduzeo preventivne mjere: muzeji Lovr i Orsej ostali su zatvoreni a umjetnine su premještene, brodovi za turiste privezani su uz obalu, a podignute su i barikade.

Francuske su vlasti aktivirale i preliminarne planove za premještaj nekih važnih zgrada zbog opasnosti od poplava.

Ured predsjednika i premijera nisu neposredno ugroženi, ali zgrade parlamenta i ministarstva vanjskih poslova, koje se nalaze neposredno uz rijeku, pod velikom su opasnošću , prenijeli su mediji.

Jake kiše koje su pogodile Evropu, a u kojima je poginulo 16 osoba, nisu dosad uzrokovale veće štete u francuskoj prijestolnici.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je 20.000 ljudi evakuirano iz svojih domova u drugim dijelovima Francuske.