Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaji u Krajini i dalje oko kritične tačke

BiH

vrijeme vremenska prognoza kiša (3)

Na području općine Bosanska Kostajnica i dalje je na snazi stanje pripravnosti odbrane od poplave, a zaplavljeno je nekoliko vikendica uz korito rijeke Une u naseljima Grdanovac i Mrakodol.

Vodostaj rijeke Tavije stagnira, a nivo rijeke Une u Kostajnici izmjeren jutros u 7.00 sati iznosio je 398 centimetara, što je za sedam centimetara više u odnosu na mjerenje izvršeno sinoć, saopćeno je danas iz Civilne zaštite Republike Srpske.

U Bosanskom Novom sve bujične vode su se povukle i nema više ugroženih objekata.

Regionalni put Blagaj – Budimlić Japra prohodan je, a lokalni putni pravci Blagaj – Radomirovac i Blagaj – Vitasovci i dalje su u prekidu.

Vodostaji Sane i Une su ispod kote redovne odbrane od poplave.

U Bosanskoj Dubici se rijeka Knežica povukla u korito i više nema zaplavljenih objekata, navode iz Civilne zaštite RS-a.

U Prijedoru je jutros vodostaj Sane iznosio 350 centimetera ili 70 centimetara ispod kritične tačke, a očekuje se da će opadati s obzirom na smanjene padavana na slivnom području te rijeke.

I vodostaji drugih, manjih rijeka i potoka na tom području, Gomjenice, Miloševice i Puharske su u padu i ne prijeti opasnost od izlijevanja.

-U toku noći došlo je do značajnijeg povlačenja površinskih voda, tako da je normalizovana situacija u područjima koja su bila zahvaćena površinskim vodama, saopćeno je iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

[yuzo_related]

Ipak, do problema je došlo usljed prodora površinskih voda, što je u najvećoj mjeri uzrokovano neodržavanjem, slabom propusnom moći i začepljenjem kanala za odvod atmosferskih voda.

Posljedice intenzivnih padavina na području grada Prijedora manifestovale su se na makadamskoj lokalnoj putnoj mreži, usljed odnošenja nasipnog materijala i začepljenja propusta i odvodnih kanala i pojave klizišta na putu Brezičani – Jutrogošta.

Na svim vodotocima na vodnom području Save u posljednjih 12 sati registrira se trend stagnacije (sliv Une) ili vrlo blagog porasta vodostaja 2 cm/satu (sliv rijeke Bosne), dok se na Savi bilježi porast vodostaja 5 cm/satu.

Ovo je jutros izjavila Feni viša stručna saradnica za odnose s javnošću Agencije za vodno područje rijeke Save Dilista Hrkaš.

Usljed prestanka padavina, ističe, trend opadanja vodostaja bilježi se na vodotocima: Tinja, Sana, Unac, Sanica, Krivaja, Usora, Spreča i Vrbas.

– Prema procjenama baziranim na raspoloživim meteorološkim prognozama i podacima iz Informacionog sistema voda, ne očekuju se izlijevanja vodotoka- dodala je Hrkaš.