Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaji u Tuzlanskom i Posavskom kantonu i dalje u porastu

BiH

spreca poplave

Vodostaj rijeka na području Tuzlanskog i Posavskog kantona je idalje u porastu usljed čega je i dalje poplavljena velika površina poljoprivrednog zemljišta, dok su usljed jakog vjetra i dalje prisutna oštećenja na elektro mreži zbog čega pojedina naselja u FBiH i dalje nemaju električne energije, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite vodostaj na brani HA Modrac jutros u sedam sati bio je 199,35 m.n.m., dok je tačka preljeva 200 m.n.m. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 39 cm.

Na području općine Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila iz korita i priobalno je poplavila oko pet hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je na području općine Gračanica, ista rijeka se izlila i priobalno je poplavila oko deset hektara poljoprivrednog zemljišta. Trenutni vodostaj na mjernom mjestu Karanovac je 325 centimetara, a kritična tačka je 300 centimetara, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava.

U Posavskom kantonu vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz taj kanton.

U porastu je i vodostaj rijeka u Unsko-sanskom kantonu. Tako vodostaj rijeke Une u Bihaću iznosi 80 cm, dok je kritična tačka 100 cm. U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane iznosi 248 cm, a kritična tačka je 380 cm.
Na osnovu informacije Općinske službe civilne zaštite Goražde, preksinoć je na području općine Goražde olujni vjetar praćen kišom nanio manje materijalne štete na krovovima kuća, dok je značajnije štete bilo na plastenicima. Štete su prijavljene iz mjesnih zajednica: Kraboriš, Ilovača i Rešetnica.

Kvarovi koji su prouzrokovani olujnim nevremenom, jakim vjetrom i kišom na području Unsko-sanskog kantona, su otklonjeni, osim u općini Velika Kladuša, gdje su četiri trafo stanice još bez napona. Elektroenergetski sistem u ostalim općinama je stabilan.

Snadbijevanje električnom energijom na području Srednjobosanskog kantona je uredno, osim što je dio naselja u Kruščica i Rijeka, općina Vitez, jučer bio duži dio dana bez električne energije zbog otklanjanja kvarova nastalih usljed jakog vjetra.