Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Vodovod i kanalizacija” Sarajevo povećalo prihode za 400.000 KM

BiH

Vodovod sarajevo-cijevi
Ilustracija

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo u posljednjih šest mjeseci uspjelo je povećati prihode u iznosu od 400.000 KM, saopćeno je iz tog preduzeća.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u proteklom periodu bila je otkrivanje i sankcioniranje potrošača koji nelegalno koriste usluge ovog preduzeća.

U proteklom periodu u pojedinim dijelovima Kantona Sarajevo bile su dnevne redukcije vode. Na inicijativu direktora KJKP VIK d.o.o. Sarajevo, formiran je operativni štab i mobilni tim koji je 24 sata pratio stanje nivoa rezervoara i svih izvorišta i o tome redovno informirao Upravu preduzeća, Vladu Kantona Sarajevo, nadležno resorno ministarstvo i sredstva javnog informiranja.

Istovremeno, u posljednjih šest mjeseci, nadležne službe preduzeća registrovale su 994 kvara. Od toga je, samo u septembru popravljeno je 407 kvarova.

Menadžment KJKP VIK d.o.o. Sarajevo u saopćenju ističe projekte rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

U toku je sanacija vodovodnih i kanalizacionih mreža na lokacijama – Fadila Jahića Španca (rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže), Ferhadija (rekonstrukcija vodovodne mreže), Baščaršijski trg (rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže), Kružni tok – VI transverzala (rekonstrukcija vododvodne i kanalizacione mreže), A transverzala (rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže), Hekimoglu Ali-paše (rekonstrukcija vodovodne mreže, oko 130 metara uličnog cjevovoda), Dreskovača, Vogošća (rekonstrukcija vodovodne mreže,oko 200 metara),te redovno davanje priključaka na vodovodnoj mreži, na lokalitetu Rakovice i Dobroševića.

Pored toga, planirana su sredstva na rekonstrukciji glavne vodovodne cijevi profila DN 400 u zoni rezervoara Skenderija, čija vrijednost iznosi oko 500.000 KM.

Za narednu godinu, kako se dodaje u saopćenju, planirana je realizacija iznimno važnih projekata, od kojih izdvajaju pregovore koji su već u toku sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, odnosno osiguranje prve tranše kredita u iznosu od 10 miliona KM, a u svrhu sanacije i rekonstrukcije vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo.

Početak realizacije projekta planiran je za juni, odnosno juli 2016. godine.

Također, određene projekte sufinansirat će i Vlada Kantona Sarajevo, shodno planiranju budžeta za 2016. godinu.

– KJKP VIK d.o.o. Sarajevo, uputilo je dopise predstavnicima lokalnih zajednica, u vidu prijedloga za sufinansiranje projekata na sanaciji vodovodne mreže. Pozitivne povratne informacije dobili smo od predstavnika općina Vogošća, Novi Grad, Centar, Stari Grad, dok od preostalih predstavnika lokalnih zajednica očekujemo povratne informacije u narednom periodu- navodi se u saopćenju.

Također, u proteklom periodu izvršena je nabavka dva bunarska pumpna agregata i to za potrebe Izvorišta Sokolovići i Izvorišta Bačevo. U narednom periodu, planirana je nabavka još tri nova pumpna agregata, a za potrebe Pumpne stanice Alipašin Most.

Za period od 14. septembra do 14. oktobra ove godine kontrolisano je ukupno 507 korisnika usluga KJKP VIK d.o.o. Sarajevo i tom prilikom ustanovljeno je da 123 korisnika manipulišu vodovodnom infrastrukturom, 43 korisnika nisu evidentirana u poslovnoj evidenciji preduzeća, kod 50 korisnika potrebno je izvršiti ponovnu kontrolu i kod 291 korisnika nije ustanovljena neovlaštena potrošnja vode. Za 44 korisnika, izdat je nalog nadležnim Službama KJKP VIK d.o.o. Sarajevo za isključenje iz sistema vodosnabdijevanja. Od tog broja, 11 korisnika je ponovno uključeno, nakon što su izvršili uplatu dijela dugovanja za vodu u periodu neovlaštene potrošnje i uplatu troškova isključenje i ponovnog uključenja, navodi v.d. direktora KJKP VIK d.o.o. Sarajevo Nezir Hadžić.