Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojni penzioneri odustali od protesta zbog obećanja Vlade FBiH

BiH

protesti vojnih penzionera1
FOTO: I. Kralj

Koordinacija boračkih udružena i saveza u Federaciji BiH otkazala je današnje proteste vojnih penzionera pred zgradom Parlamenta Federacije BiH na čijem je dnevnom redu danas trebao biti razmatran njihov zahtjev.

Kako je i bilo najavljeno, vojni penzioneri okupili su se nešto prije 11 sati pred zgradom Parlamenta FBiH gdje se danas trebao razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branicala odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Vojni penzioneri protestovali su i prošle sedmice, 15. decembra pred zgradom Vlade Federacije BiH gdje je dogovoreno da se pomenuti prijedlog uputi u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza FBiH Šaban Habibović tada je rekao kako je sa Vladom FBiH postignut dogovor da isplatni koeficijent za vojne penzionere bude 1,485 (sadašnji iznosi 1,0).

Prema tadašnjem dogovoru, prijedlog se danas trebao naći na dnevnom redu Parlamenta FBiH, po hitnoj proceduri, ali do toga nije došlo.

Habibović se, kako je rekao, sastao sa Kolegijem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH gdje su rekli kako Vlada FBiH još uvijek nije dostavila prijedlog izmjena i dopuna Zakona u pisanoj formi i da će on biti razmatran na prvoj narednoj sjednici.

“Mi smo se 15. decembra dogovorili, to je bio prijelog Vlade FBiH, a ne naš zahtjev, mi smo to prihvatili da idemo s isplatnim koeficijentom od 1,485, oni su to nudili nekoliko puta. Tada su obećali da će u roku od tri dana taj prijedlog sistematizovati i u roku od deset dana dostaviti Parlamentu FBiH na usvajanje, međutim, primili su nas u Predstavničkom domu i obećali čim dođe prijedlog iz Vlade FBiH stavit će ga na usvajanje. Poslije toga ja objavljujem da protesti prestaju i da se mirno raziđu učesnici protesta”, rekao je Habibović.

Prema njegovim riječima, nije precizirano kada će se prijedlog izmjena i dopuna Zakona naći na dnevnom redu u Parlamentu FBiH.

“Nama odgovara da čekamo kad će biti jer smo prisiljeni… Ona narodna glasi: Bolje išta, nego ništa”, poručio je Habibović dodajući da vojni veterani ne odustaju od svojih zahtjeva.

Na protestima gdje se okupilo oko 150 vojnih veterana intonirana je himna BiH, a odana je počast poginulim borcima Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Zbog novonastale situacije svi okupljeni pozvani su da se mirno i dostojanstveno raziđu.

Podsjećamo, Vlada FBiH prijedlog izmjena Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata utvrdila je na 53. sjednici u maju ove godine.

Vojni penzioneri traže da im tim zakonskim tekstom budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine donesenim od prethodne vlasti.

Vojni penzioneri traže da im se vrati visina penzija koje su stekli po uslovima koji su važili u vrijeme penzionisanja i ističu da su diskriminisani u odnosu na ostale penzionere.

Korisnici penzija ne traže povećanje penzija već vraćanje u pravo o potvrđivanju prava na prijevremneo penzionisanje od 2000. do 2008. godine.