BiH

Samit u Tirani

Von der Leyen: Saradnja EU sa Zapadnim Balkanom dobila novi zamah

06/12/2022
Foto: Screenshot

"Spremili smo za Zapadni Balkan paket koji je odraz onoga što radi i EU, i koji sadrži 500 miliona eura koje će države regiona iskoristiti da pomognu svojim domaćinstvima i preduzećima u ovim teškim vremenima", rekla je Von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas u Tirani da je proces proširenja Evropske unije ponovo dobio zamah i da Unija sada mnogo intenzivnije sarađuje sa Zapadnim Balkanom. Von der Leyen je po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan, rekla taj novi impuls u procesu proširenja dokazuju i mnogo češći susreti nego što je to bio slučaj posljednjih godina.

Podsjetivši da je nedavno posjetila sve zemlje Zapadnog Balkana, da je održan samit Berlinskog procesa kao i da je prije nekoliko mjeseci već održan jedan samit EU-Zapadni Balkan, ona je naglasila da je to vrlo jasan napredak. Prema njenim riječima, na današnjem samitu u Tirani razgovaraće se o praktičnom napretku u različitim oblastima, a riječ je i o oblastima koje opterećuju samu EU, kao što je energetska bezbjednost.

“Spremili smo za Zapadni Balkan paket koji je odraz onoga što radi i EU, i koji sadrži 500 miliona eura koje će države regiona iskoristiti da pomognu svojim domaćinstvima i preduzećima u ovim teškim vremenima”, rekla je Von der Leyen.

Dodala je da paket sadrži još 500 miliona eura za direktno ulaganje u infrastrukturu za zelenu energiju budućnosti, kao što su solarna i vjetroenergija, u interkonekcije ali i u programe u pravcu zelenog vodonika. Von der Leyen je rekla da će biti riječi i o drugim temama, kao što su roming i privredni napredak.

Upitana za uticaj rata u Ukrajini, ona je rekla da to nije samo agresija Rusije na Ukrajinu, već se radi i o tome da li će nadvladati autokratija i vladavina sile, ili demokratija i vladavina prava. To “hrvanje” se, prema njenim riječima, primjećuje i na Zapadnom Balkanu gdje i Rusija i Kina nastoje da prošire svoj uticaj, ali je EU ipak najveći investitor i najbliži partner regiona.

“Na vama je da odlučite na kojoj ste strani. Na strani demokratije, a to je EU koja je vaš prijatelj i partner, ili želite da idete drugim putem. To su načelna pitanja o kojima ćemo razgovarati. Ja primjećujem kod svih šest država Zapadnog Balkana da su im EU i članstvo u EU prioritetni cilj. i upravo to podržavamo”, rekla je predsjednica Evropske komisije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.