BiH

bihamk

Maksimalna brzina do 40 km/h: Vozači oprez, danas je prvi dan škole

01/09/2021
Foto: Ilustracija

Brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h

Danas počinje nova školska godina i očekuje se povećan broj djece na saobraćajnicama. Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju, posebno na vozače, da budu maksimalno oprezni u zonama blizu škola.

Brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h. Iz BIHAMK-a podsjećaju roditelje da ako voze svoju djecu do škole, da treba da ih vežu sigurnosnim pojasevima. Djeca visine do 150 cm moraju sjediti na podmetaču (boosteru) kako im pojas ne bi prelazio preko lica. Zabranjeno je djeci ispod 12 godina da sjede na suvozačkom sjedištu. Đacima preporuka da prate i poštuju saobraćajnu signalizaciju (semafore i pješačke prelaze).

U jutarnjim satima na dionicama u višim planinskim predjelima smanjena je vidljivost, zbog magle. U tim područjima kolovoz je mokar, dok se u većem dijelu zemlje saobraća po suhom kolovozu, uz umjerenu frekvenciju vozila.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Čemerno (Tjentište-Gacko) saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

I dalje se u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana saobraća bez zastoja, dok se u vremenu od 20 do 5 sati kroz tunel saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Srebrenik-Orašje i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, kratkotrajna, saopćava BIHAMK.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.