BiH

MUP KS

Vozači poštuju mjere zabrane kretanja u užem gradskom jezgru Sarajeva

14/01/2020

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić izjavio je Feni kako su aktivnosti na sprovođenju mjera u toku i da ih vozači uglavnom poštuju

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo u subotu donijela Odluku kojom se proglašava epizoda “Uzbune” zbog zagađenog zraka, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona provodi aktivnosti iz svoje nadležnosti na kontroli pridržavanja učesnika u saobraćaju predviđenim mjerama u skladu sa tom situacijom.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić izjavio je Feni kako su aktivnosti na sprovođenju mjera u toku i da ih vozači uglavnom poštuju.

– S obzirom na intenzitet saobraćaja u užem gradskom jezgru može se reći da se mjere poštuju i da policijski službenici na terenu, u skladu s raspoloživim kapacitetima, isključuju vozila iz saobraćaja koja ne zadovoljavaju propisane standarde – kazao je Hadžiabdić.

U svim zonama Kantona Sarajevo na snazi su i dalje mjere iz epizoda “Upozorenje” i “Pripravnost”.

Mjere koje se preduzimaju u zoni A uključuju zabranu kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, te zabranu kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Navedeno se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih subjekata koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih osoba, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.