BiH

Stanje na putevima

Vozači se pozivaju na oprez zbog odrona zemlje i kamenja na kolovozu

30/03/2020
Ilustracija

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Gradina, dok na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Vozačima u Bosni i Hercegovini se skreće pažnju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno u kanjonima i na planinskim prevojima, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svim dionicama savjetuje se oprezna vožnja prilagođena uslovima na putu, te podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila.

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Gradina, dok na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina. U vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja na području BiH.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) apeluju na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.