pitanja na koja niko ne odgovora

Vozači u hotelu “Tehnograd” sedmi dan bez rješenja o karantinu

hotel-tehnograd-karantinasi1

U Kriznom štabu TK podsjećaju kako rješenja o smještaju u karantin daje Federalno ministarstvo zdravlja, pa se postavlja pitanje zašto grupi vozača u hotelu „Tehnograd“, ako dokumenat inspektora iz Brčko distrikta BiH ne važi u Federaciji BiH, nije izdato nikakvo novo rješenje

U karantinu hotela „Tehnograd“ u Tuzli smještena je 81 osoba, a radi se o bh. državljanima dovedenim u Tuzlu sa graničnih prijelaza Orašje i Brčko.

Među njima nalazi se i skupina od tridesetak vozača na radu u Sloveniji, koji su prošle nedjelje smješteni u karantin po rješenju sanitarnog inspektora Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Iako im je u rješenju navedeno da će u karantinu ostati 72 sata, oni su već osmi dan u hotelu „Tehnograd“, a da im niko još nije rekao koliko će ostati i zašto su uopšte smješteni u karantin.

– Svaki dan pokušavamo putem nadležnih federalnih i kantonalnih institucija saznati zašto nas drže u karantinu. Rješenje inspektora Brčko distrikta BiH isteklo je u utorak. Kontaktirali smo i gospodina Fahrudina Solaka, koji je rekao da u Federaciji BiH ne važe rješenja Brčko distrikta BiH, ali nam nije odgovorio zašto se na nas ne odnosi dio naredbe Federalnog štaba CZ od 10. aprila, u članu 6. u kojem se kaže da su vozači, uz još neke profesije, izuzeti od obaveze boravka u karantinu – izjavio je Asmir Mujkić, vozač iz Gradačca.

Danas je pet osoba pušteno iz karantina, od kojih su četiri upućene na kućnu izolaciju, a jedna je premještena u karantin hotela „Tuzla“.

– Među njima je samo jedan vozač, ali je on pušten zbog bolesti djeteta koje mora na hitnu operaciju. Mi još čekamo da nam se bilo ko obrati i kaže šta će biti s nama. Odnosno, da nam izdaju rješenja o smještaju u karantin ili puštanju kući. Nije više u pitanju zdravlje, nego se plašimo da ćemo ostati bez posla – navodi Mujkić.

Odgovore na ova i druga pitanja od nadležnih institucija traže i porodice u karantin smještenih vozača. Prema nezvaničnim informacijama sutra bi ih na razgovor trebala primiti ministrica zdravlja Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

U Kriznom štabu TK podsjećaju kako rješenja o smještaju u karantin daje Federalno ministarstvo zdravlja, pa se postavlja pitanje zašto grupi vozača u hotelu „Tehnograd“, ako dokumenat inspektora iz Brčko distrikta BiH ne važi u Federaciji BiH, nije izdato nikakvo novo rješenje.