Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

repatrijacija

U Hrvatsku iz Italije stiglo 28 hrvatskih i deset državljana BiH

granica-eu-hrvatska

Riječ je većinom o volonterkama i radnicama Udruge za djecu s posebnim potrebama “Naši snovi“ koje su usred krize uzrokovane pandemijom zatražili pomoć pri repatrijaciji

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u koordinaciji s ambasadom u Rimu te generalnim konzulatom Hrvatske u Trstu, proteklih je dana s nadležnim državnim institucijama Italije i lokalnim tijelima regija Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia i Veneto dogovorilo repatrijaciju hrvatskih državljana, od kojih je većina boravila u mjestima pod karantenom. U Hrvatsku je u subotu u večernjim satima stigao autobus s 28 hrvatskih, te deset državljana BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Riječ je većinom o volonterkama i radnicama Udruge za djecu s posebnim potrebama ‘Naši snovi’ koje su usred krize uzrokovane pandemijom zatražili pomoć pri repatrijaciji, a koja im je omogućena zajedničkom saradnjom navedene udruge i generalnog konzulata Hrvatske u Trstu, uz pomoć hrvatske ambasade u Rimu“, saopštili su iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Dodaje se da je s obzirom na ozbiljnost situacije i striktne mjere koje je Italija uvela u borbi protiv širenja COVID-19 za određene pokrajine, napuštanje mjesta boravka u mnogim regijama moguće samo uz višestruka odobrenja nadležnih talijanskih tijela.

“Repatrijacija iz Italije autobusom samo je jedna u nizu nakon repatrijacijskog leta zrakoplovne kompanije ‘Croatia Airlines’ iz Rima za Zagreb, kao i repatrijacijske linije katamarana ‘Jelena’ iz flote nacionalnog linijskog prevoznika Jadrolinija iz Ancone za Zadar“, istakli su iz ministarstva

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske zahvalilo se italijanskim vlastima na pomoći pri organizaciji povratka hrvatskih državljana u Hrvatsku, čemu se mora pridodati i niz hrvatskih državljana koji su u proteklom periodu pojedinačno napuštali Italiju uz pomoć kako ambasade u Rimu, tako i generalnih konzulata u Trstu i Milanu.

“Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske nastavlja s repatrijacijom, odnosno povratkom hrvatskih državljana u domovinu“, zaključili su iz ministarstva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 161.400 ljudi, a potvrđeno je preko 2.345.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 600.000 ljudi.