Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kantonalni ministar

Vranić: Lockdown u Sarajevu može biti produžen još za mjesec dana

Kanton Sarajevo ide u lockdown od večeras u 20, do ponedjeljka u 7 sati
12.03.2021.Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Djelimicni lockdown pocinje veceras u 20:00 u Kantonu Sarajevu zbog povecanog broja zarazenih virusom Covid-19. Ugostiteljski objekti i trgovacki centri nece raciti, a kretanje gradjana dozvoljeno je do 23 sata. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kada je u pitanju lockdown, Vranić je rekao da može biti produžen i do mjesec dana kako bi dobili adekvatne rezultate

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, kazao je da je, prema epidemiološkom biltenu, evidentno da smo ušli u pik trećeg talasa, ali da on polako opada.

Zastupnicima Skupštine KS je rekao i da se redovno testira po 1.200 građana, te da je zabilježen pad broja novozaraženih. Ipak, istakao je da epidemiološka situacija nije bolja zbog popunjenosti kapaciteta u bolnicama.

– U KCUS-u je 46 na respiratoru, dok je u Općoj bolnici 25. Može nas radovati pad broja umrlih, u KS je bilo 15, a u FBiH 70-ak i to treba biti alarm za FBiH. Ako Vlada FBiH ne bude reagovala cijela FBiH će biti u problemu i sumnjam da ćemo uspješno zaustaviti rast. Naša sreća je da je RS uvela daleko strožije mjere tako da s te strane više neće biti optuživanja da stanovnici Sarajeva idu u Lukavicu na kafu – istakao je Vranić tokom online sjednice Skupštine KS.

Kazao je da se nada da smo dostigli pik i da će se broj zaraženih još smanjivati.

Kada je u pitanju lockdown, Vranić je rekao da može biti produžen i do mjesec dana kako bi dobili adekvatne rezultate.

– Nadamo se da će do tada doći dovoljan broj vakcina jer bez vakcinova epidemija se neće uspješno završiti, nažalost imat ćemo veliki broj umrlih. Ovaj virus vrlo brzo se širi u odnosu na prvi. Iz medija ste pročitali, naš kolega Katica je hospitaliziran u Općoj bolnici i nije ni malo u lakom općem stanju. Kod njega se klinička lsika razvila u tri dana. Situacija je vrlo obziljna i moramo se svi pridržavati ovih mjera- naglasio je Vranić i apelovao na zastupnike da im pomognu svojim primjerom.

Ministar je rekao i da se sada očekuje austrijski soj, a da država nije ništa uradila kada su u pitanju granice, odnosno njihovo zatvaranje.

– Vrlo lako možemo doći i u četvrti talas – zaključio je Vranić, javlja televizija N1.