Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lider "samopredjeljenja"

Albin Kurti ponovo izabran za premijera Kosova

kurti (1)

Za novu Vladu glasalo je 67 poslanika, 30 ih je bilo protiv, a nije bilo suzdržanih. Za izbor Vlade bila je dovoljna prosta većina ili 61 glas od 120 poslanika

Na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova danas je izabrana nova Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, liderom Pokreta “Samoopredjeljenje”, javlja Anadolu Agency (AA).

Za novu Vladu glasalo je 67 poslanika, 30 ih je bilo protiv, a nije bilo suzdržanih. Za izbor Vlade bila je dovoljna prosta većina ili 61 glas od 120 poslanika.

Vanredna sjednica je sazvana na zahtjev 52 poslanika, nakon što je vršilac dužnosti predsjednika Kosova i novi predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca imenovao Kurtija za mandatara na prijedlog Pokreta Samoopredjeljenje, koji ima 58 poslanika.

Kurti je na početku sednice iznio premijerski ekspoze kojim je naveo glavne ciljeve njegove Vlade. On je kazao da pandemija ostaje glavni izazov, te da će se započeti sa planom smanjenja slučajeva zaraze koronavirusom i obezbjeđivanja vakcina za 60 procenata stanovništva.

Kurti je rekao da će nova Vlada nastaviti proces provere rada pravosudnog sistema, koji je započet prošle godine kada je on takođe bio premijer.

Dalje je naveo da će napraviti reforme u obrazovnom sistemu, pretvarajući škole u ​​mjesta na kojima se pojavljuju naučnici. Obećao je da će vratiti dostojanstvo nastavnom osoblju.

Mandatar je izjavio i da bez priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dvije zemlje.

Rekao je da Kosovo sa Srbijom ima otvorena pitanja koja treba riješiti dijalogom, ali je dodao da se ne može postići napredak ako ne bude napretka u rješavanju sudbine nestalih na Kosovu.

Kazao je da će sa svim susjednim zemljama razvijati dobre odnose, ali na bazi reciprociteta.

Takođe je kazao da Kosovo više neće praviti nikakve kompromise, jer su kako je naveo kompromisi završeni Ahtisarijevim paketom za proglašenje nezavisnosti.

Kurti je rekao da je jasna orijentacija Kosova uz Sjedinjene Američke Države i transatlanske saveznike.

“Neumorno ćemo raditi na tome da Kosovo postane dio NATO-a i dio Evropske unije jer djelimo zajedničke vrijednosti i ciljeve. Put ka integraciji u EU može biti izazovan, ali nema alternativu za Kosovo. Zapadni Balkan mora biti demokratizovan, pored toga što treba biti razvijen“, rekao je Kurti.

On je, takođe, predstavio planove za socijalnu pomoć porodicama sa djecom.

Poslaniki i vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj kazao je da njegova partija neće glasati za Kurtijevu vladu. On je kritikovao mandatarov ekspoze, uz ocjenu da nema nikakvog vladinog programa, već da je iznijeta lista želja.

Poslanik i predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je da LDK poštuje volju građana Kosova, ali je podsjetio da ne smije biti arogancije jer s druge strane većine od 50 posto, je ostalih 50 posto u Skupštini.

I drugi poslanici iz opozicionih partija, PDK-a, LDK-a i Alijanse za budućnost Kosova kritikovali su budućeg premijera, što im je vladin program podijeljen pet minuta pred početak vanredne sednice. Većina je naglasila da u programu nema ničeg konkretnog kako će Vlada rješavati brojne problem u zemlji.

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je da ne podržavaju Kurtija kao premijera. On je kazao da je prekršen Ustav Kosova zato što Srbi nisu dobili dva ministarstva, koliko im pripada na osnovu rezultata izbora od 14. februara. Najavio je žalbu Ustavnom sudu.

Emilija Redžepi je, međutim kazala da nije tačno da je prekršen Ustav, jer u njemu ne piše da Srbi moraju imati dva ministarstva.

U Vladi će biti 15 ministarstava, od kojih će pet voditi žene, dok će premijer imati tri zamjenika. Prvi zamjenik za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi, druga zamjenica premijera i ministarka inostranih poslova i dijaspore je Donika Gervalla, a treća zamenica za prava manjina Emilija Redžepi iz bošnjačke partije Nova demokratska stranka. Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati, ministarka pravde Albune Haxhiu, ministar zdravlja Arben Vitia, ministar obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci, ministar kulture, omladine i sporta Hajrullah Ceku, ministar administracije lokalne uprave Elbert Krasniqi iz egipćanske zajednice, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu, ministra poljoprivrede Faton Peci, ministar obrazovanja Armend Mehaj, ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Xhelal Svecla, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, ministar ekonomije Artan Rizvanolli, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić iz Srpske liste, dok je lider Turske demokratske partije Kosova Fitim Damka ministar regionalnog razvoja.

Ranije danas na konstituivnoj sjednici osmog saziva Skupštine Kosova, izabranog na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim 14. februara, poslanici su za predsjednika Skupštine izabraliGlauka Konjufcu iz pobjedničkog Pokreta Samoopredjeljenje.

Pokret Samoopredjeljenje ima 58 od 120 poslanika i to je najbrojnija poslanička grupa u Skupštini Kosova. Druga po veličini sa 19 poslanika je Demokratska partija Kosova, dok je treći sa 15 poslanika Demokratski savez Kosova. Srpska lista ima deset poslanika, dok ostalim nevećinskim zajednicama pripada deset poslanika.