ministar zdravstva ks

Vranić: Punkt Hitne medicinske pomoći uskoro u Starom Gradom

vrankic_punkt_hitna_starigrad

Općina Stari Grad je trenutno jedina lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja nema punkt hitne medicinske pomoći.

Uskoro bi trebalo da bude uspostavljen punkt hitne medicinske pomoći u općini Stari Grad u Sarajevu, najavio je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić.

Prema saopćenju kantonalne pres-službe, inicijativa za otvaranje ovog punkta bila je povod sastanka ministra i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Malika Garibije, kao i direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Adema Zalihića.

– Ukoliko se realizuje naš dogovor, uskoro ćemo imati punkt Hitne medicinske pomoći u Starom Gradu. Njegovo uspostavljanje doprinijet će bržoj reakciji ekipa hitne medicinske pomoći, što u konačnici može sačuvati živote brojnih građana. Također, pojačano djelovanje Hitne medicinske pomoći u periodu pandemije bi trebalo pomoći rasterećenju zdravstvenih ustanova na primarnom nivou i olakšati posao zdravstvenim radnicima koji trenutno trpe najveći pritisak krize – poručio je ovom prilikom ministar Vranić.

Na sastanku su prezentirane potrebe i precizirane odgovornosti te je dogovoren slijed koraka i ubrzano djelovanje radi realizacije te inicijative.

Općina Stari Grad je trenutno jedina lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja nema punkt hitne medicinske pomoći.