Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U znaku padavina

Vremenska prognoza do kraja godine: U oktobru obilnija kiša, u novembru snijeg

vrijeme-jesen-miholjsko-ljeto

Prema srednjoročnoj prognozi do 10. septembra prognozira se promjenljivo vrijeme sa dužim sunčanim periodima, uz moguće lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine

BiH će danas biti pretežno sunčano vrijeme, uz malu oblačnost, na istoku umjerenu.

Jutro je u većini krajeva malo i umjereno oblačno, a na istoku oblačnije, ponegdje sa slabom kišom.

Na istoku je i poslije podne moguća kiša.

Najviša temperatura od 20 do 26, na sjeveroistoku i jugu do 30 stepeni Celzijusovih.

Vjetar slab do umjeren sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena bura, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Velikih promjena vremena u narednih nekoliko dana u Bosni i Hercegovini – neće biti, navode meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperature zraka dosezat će maksimalnih trideset stepeni Celzijusa u južnim krajevima zemlje, a očekuju i slabe padavine.

U četvrtak će biti malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, uz nešto više oblaka u istočnim područjima može pasti i malo kiše ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 10 do 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 19 do 25, na jugu i istoku do 30 stupnjeva.

U petak se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Prije podne, ponegdje u sjevernim područjima sa kišom. Tokom dana, kiša se očekuje ponegdje i u centralnim djelovima. Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 18 do 23, na jugu do 28 stupnjeva.

U subotu će biti malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Razvojem oblačnosti, uz istočnim područjima, može pasti i malo kiše ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 8 do 13, na jugu do 16, a najviša dnevna od 20 do 26, na jugu do 30 stupnjeva.

Izgledi vremena za period 3. – 18. septembar

Prema srednjoročnoj prognozi do 10. septembra prognozira se promjenljivo vrijeme sa dužim sunčanim periodima, uz moguće lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine. Temperaturni režim djelimično će se primijeniti i biće osjetno ugodnije u odnosu na sparne i vrlo tople dane u proteklom periodu. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 8 do 13, na jugu od 13 do 19 stepeni, a dnevne u Bosni od 18 do 23, u Hercegovini od 25 do 30 °C.

Nestabilno uz veće količine padavina očekuje se od 11. septembra do kraja prongoznog perioda 18. septembra. Očekivane jutarnje temperature u Bosni očekuju se od 7 do 12, u Hercegovini od 12 do 17, dnevne od 14 do 19, a na prostoru Hercegovine od 21 do 26 °C.

Prognoza za jesen 2019. godine

U naredna tri mjeseca, odnosno tokom jeseni 2019. godine, u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije uz uobičajene količine padavina ili nešto manje u poređenju sa referentnim periodom 1981.-2010. godine. Kada su u pitanju temperature veće pozitivno odstupanje očekuje se u novembru, dok će padavine bit neujednačene, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici oktobra.

Foto: D. Begović/Fokus.ba

Jesen 2019. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i centralnim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padavina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U prognoziranom periodu očekuju se više temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti. Pri tome su mogući prodori hladnijeg zraka, izraženije u novembru, uz vjerovatnoću pojave snijega na višim nadmorskim visinama.

Na jugu zemlje izgledna su kraća razdoblja sa intenzivnijim padavinama.