"FENA"

Vrh HDZ-a naredio kantonalnim organima stranke da SDA pošalju u opoziciju u HNK-a?!

niksic covic
Nikšić i Čović / FOTO: Fena

Proteklih dana iz Kantonalnog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovom kantonu HDZ bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade, no političkom zaokretu očigledno su kumovale konsultacije na višem nivou

Osam mjeseci nakon izbora, stekli su se uslovi da i Hercegovačko-neretvanski kanton dobije novu Vladu.

Pregovori oko formiranja izvršne vlasti između čelnika stranaka većine u Skupštini kantona ušli su u samu završnicu i mogli bi biti završeni već u ponedjeljak. Inače, ovi razgovori se vode već nekoliko sedmica intenzivno.

Izvori bliski HDZ BiH, stranci bez koje se Vlada HNK ne može formirati jer s 11 ruku drže ključeve vlasti kantonu u kojem se Vlada formira dvotrećinskom većinom od 30 zastupnika, tvrde da je izglednije da vlast formiraju sa strankama trojke na čelu s SDP-om.

Na taj način “pratila bi se većina na državnom nivou i na nivou Federacije BiH“, potvrdio je za Federalnu novinsku agenciju (FENA) izvor iz HDZ BiH uoči završne runde pregovora koja bi trebala završiti dogovorom oko formiranja Vlade i raspodjele ministarskih resora.

Proteklih dana iz Kantonalnog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovom kantonu HDZ bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade, no političkom zaokretu očigledno su kumovale konsultacije na višem nivou.

Ukoliko se pregovori završe prema informacijama koje je Fena dobila od svog izvora, SDA prelazi u oproziciju u HNK-a.

Na čelo Vlade HNK-a koja više od četiri godine radi u tehničkom mandatu, prema izjavama čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, dolazi premijerka.