Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrijeme danas nestabilno s kišom

BiH

nestabilno vrijeme

U Bosni i Hercegovini se očekuje nestabilno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom ili kratkotrajnim lokalnim pljuskom uglavnom prije podne.

– Sredinom dana se očekuje i jači razvoj oblačnost koji će usloviti pljuskove uglavnom u Hercegovini, a mogući su lokalno u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini je izgledna i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 17 °C, na jugu Hercegovine od 19 do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28 °C, na jugu Hercegovine od 32 do 36 stepeni Celzija – kažu iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Slično kao i u prethodnom periodu, uz nešto više svježine tokom noći. Najugodnije će biti u prijepodnevnim satima, kada je poželjno obaviti planirane aktivnosti. U poslijepodnevnim satima uz visoke temperature zraka i vrućinu, kao i pojačan osjet sparine, hronični bolesnici trebaju maksimalno reducirati kretanje i fizičke aktivnosti.

Isto vrijedi i za ostale rizične grupe stanovništva, starije osobe, djecu, meteoropate. Posebnu pažnju posvetiti zaštiti od sunca, obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti visoke.